Hopp til innhold

– Det er klart pengene forsvinner ganske fort når man holder på sånn

Denne uka ble fire nordmenn multimillionærer på Viking Lotto. For hver av dem gikk en drøm i oppfyllelse. Vibeke Jarild så lykketallene gå inn for 20 år siden.

Vibeke Jarild, lottomillionær i 1992

Vibeke Jarild fra Fredrikstad ble lottomillionær i 1992.

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

– Det var jeg som sjekket kupongene og kom frem til at vi hadde seks rette. Min daværende mann var naturligvis helt i ekstase, men han måtte dobbeltsjekke, og da kom han frem til at det var sju rette, sier Vibeke Jarild.

Hun sitter i stua i Fredrikstad og tenker tilbake til 1992. Da vant hun og eksmannen litt over én million kroner (1.057.000) på Lotto.

– For enkelte er det jo ganske avgjørende i livet, det å vinne i Lotto, sier Asbjørn Langmyr i Norsk Tipping.

Han har i flere år hatt jobben med å ringe de heldige vinnerne, og vet dermed bedre enn de fleste hvordan lyden av pur glede høres ut.

– En del folk begynner å gråte, men det er helt klart gledestårer, forteller Langmyr.

Denne uken skjedde det igjen. Sjansene var mikroskopiske, men onsdag kveld fikk fire nordmenn til slutt full klaff da lykketallspotten i Viking Lotto ble delt ut.

For en mann fra Hordaland ble det en historisk god klaff. Med to like rekker vant han 63 millioner kroner – den største premien som Norsk Tipping noen gang har betalt til en spiller.

For de fleste av oss får slike summer fantasien og drømmene til å løpe løpsk. Tenk om det en gang blir meg? Hva skulle jeg ha brukt pengene på?

Ingen av de fire norske vinnerne har foreløpig ønsket å stå frem med navn, og hva de vil bruke pengene på kan vi bare spekulere i.

Det er klart at pengene forsvinner fort når man holder på sånn, men jeg var bare 24 år, så det var en fantastisk start på etableringsfasen.

Vibeke Jarild, lottomillionær i 1992

Få gir til veldedige formål

Øyvind Olsen, rådgiver i Steenberg & Plahte AS

Øyvind Olsen og hans kolleger svarer på spørsmål fra omtrent halvparten av lottomillionærene.

Foto: Steenberg & Plahte AS

Statistisk sett kan imidlertid familien til de fire vinnerne glede seg til en liten pengegave.

Ifølge tall Norsk Tipping har samlet inn velger nemlig 56 prosent av de nybakte multimillionærene å dele pengene med familien.

49 prosent kjøper seg ny bil, mens 36 prosent betaler ned gjeld. 10 prosent gir til veldedige formål.

LES OGSÅ:

Norsk Tipping tilbyr også alle som vinner over to millioner kroner økonomisk veiledning fra selskapet Steenberg & Plahte AS.

Men det er begrenset hva selv de kan hjelpe til med, det sier rådgiver Øyvind Olsen.

– Vi går ikke på noen måte inn på eget initiativ, og gir råd om hva man bør gjøre, verken når det gjelder porteføljebygging, plassering, produkter eller leverandører. Slike ting ligger ikke i vårt mandat. Vi vet heller ikke hvem vinnerne er, før de eventuelt har takket ja til tilbudet fra Norsk Tipping, som da videreformidler kontakten med oss, sier han.

Når det plutselig kommer mange millioner kroner inn i en økonomi som er «normal» fra før, så er det klart det betyr veldig mye.

Øyvind Olsen, Steenberg & Plahte AS

Rådgiverne har som oppgave å svare på spørsmål om ting vinnerne lurer på i forhold til gevinsten. Ting som går igjen er spørsmål om skatt og arveavgift.

– Man får ikke skatt på selve gevinsten, men det er skatt på formue og eventuell avkastning. Så når det plutselig kommer mange millioner kroner inn i en økonomi som er «normal» fra før, så er det klart det betyr veldig mye. Det et poeng å synliggjøre skatteeffekten av det å ha vunnet, så det ikke kommer som en ubehagelig overraskelse.

– Når det gjelder gaver til arvinger er det ansett som forskudd på arv, og er i utgangspunktet avgiftspliktig. Det er ofte et tema, for selv om det bare står ett navn på kupongen, så er det ofte flere med i gevinsten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fikk millionærdrømmen oppfylt

NRK.no har vært i kontakt med flere nordmenn som har vunnet store pengepremier tidligere. Flere av dem stod frem med navn da de vant – men de ønsker ikke å komme frem i offentligheten igjen.

Flere av vinnerne sier at tiden etter Lottogevinsten har vært slitsom, og preget av folk som har kontaktet dem for å få penger – blant annet veldedige organisasjoner.

Men i Fredrikstad forteller Vibeke Jarild om Lotto-kupongen hun og eksmannen leverte i Kirres kiosk en onsdag i januar for 20 år siden.

Vibeke trodde først de hadde vunnet noen hundre tusen kroner.

Fikk aldri den berømte telefonen

Men det skulle vise seg at Vibeke Jarild og eksmannen vant litt over én million kroner. Det var et uvirkelig øyeblikk for den da 24 år gamle jenta.

– Den berømte telefonen fra Norsk Tipping på Hamar kom aldri til oss, så vi måtte ringe dem selv. Moren min fortalte også at jeg hadde ringt til henne klokken to på natten, men det husket ikke jeg noe av, ler hun.

LES OGSÅ:

Vibeke forteller at de ikke fikk noe veiledning fra Norsk Tipping om hvordan de skulle bruke pengene de hadde vunnet.

Summen hun vant i 1992 tilsvarer i dag 1,5 millioner kroner.

Men for Vibeke og eksmannen ble premiepengene en kjærkommen ekstrainntekt. Pengene holdt til ny spisestue, nytt bad, ny bil og sydentur. I tillegg ble de gjeldfrie.

Etter ett år var pengene brukt opp.

– Det er klart at pengene forsvinner fort når man holder på sånn, men jeg var bare 24 år, så det var en fantastisk start på etableringsfasen. Vi kunne godt ha satt av en del penger på sparing, men vi syntes selv at vi var fornuftige.

Se video fra den offentlige lanseringen av Lotto i 1986:

Video Offisiell lansering av Lotto

Offisiell lansering av Lotto i 1986.

Lottomedaljens bakside

Vibeke Jarlid

Moren min fortalte også at jeg hadde ringt til henne klokken to på natten, men det husket ikke jeg noe av, forteller Vibeke Jarild.

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

Vibeke Jarild tror at de vant for lite til å oppleve baksiden av Lottomedaljen.

– Folk rundt oss syntes nok at det var litt sprøtt og merkelig, og vi opplevde at vi fikk litt ekstra oppmerksomhet i hverdagen. Men i forhold til det beløpet vi vant, så var det ikke noen ulemper.

– Vinner man derimot 20 millioner, så åpner det seg helt klart andre muligheter. Da kommer det også tigging inn i bildet, hvis man ikke holder ting for seg selv.

LES OGSÅ:

Øyvind Olsen råder folk til å tenke seg om en ekstra gang før man bruker pengene man vinner i Lotto. Han forteller at mange er klare på at de ønsker å bruke pengene på familie, bil, ferie og å bli gjeldfrie.

Allikevel presiserer han at de som vinner millionbeløp i utgangspunktet har god tid til å vurdere pengebruken.

– Det å vinne så mye penger på en gang, blir nok litt sjokkterapi, og det er nok en del som lurer på hva de skal gjøre. Da er utgangspunktet at man ikke trenger å gjøre noen verdens ting. Jeg synes at det er viktig at man tar den tiden det trenger, sånn at man kan modnes inn i situasjonen.

– Man har ikke dårlig tid, og det kan være et poeng å tenke litt mer langsiktig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.