Hopp til innhold

Du må vente i 9700 år for å bli lottomillionær

Oddsen for å få seks rette i Viking Lotto er 1 til 12 millioner. Spiller du full kupong hver uke, vil det statistisk sett ta deg 9700 år før du får vinnergevinsten. Norsk Tipping jubler over rekordomsetning, mens tippemotstanderne mener vi er hjernevasket.

Lottogevinst

Pengene sitter løst når storpotten venter i Viking Lotto. Onsdag 02.11 kan det bli skapt nye lottomillionærer i Norge.

Foto: Kollasje, Norsk Tipping

Hos Norsk Tipping på Hamar er det jubelstemning for tiden. Neste lottopott spås å bli tidenes største på over 110 millioner kroner, og nordmenn er ukuelige optimister i troen på å slå nær sagt umulige odds.

Magne Vikøren

Magne Vikøren og Norsk Tipping ser millionene rulle inn - før de neste onsdag forsvinner ut igjen.

Foto: Sverre Houmb

– Nordmenn er vikingene i Viking Lotto, sier kommunikasjonssjef Magne Vikøren i Norsk Tipping.

Han har gode dager på jobb, for når premiepotten stiger, brenner pengene i lommene til lottogale nordmenn. I god tid før neste trekning, har omsetningen allerede økt med over åtti prosent.

– To millioner nordmenn spiller Viking Lotto hver uke, og halvparten av den totale omsetningen kommer fra Norge, sier han til NRK.no.

Drømmer om lykketallet

Rekordpotten har vokst seg stor og feit etter at det etterlengtede lykketallet har latt vente på seg siden mai. Og med storpotten innen rekkevidde, begynner pengefantasiene å akselerere i ellers så sindige, norske hoder.

– Rundt lunsjbordet i dag var det mye snakk om hva man skulle brukt 100 millioner til om man vant. Slike diskusjoner regner jeg med foregår på de fleste arbeidsplasser for tiden, så drømmen om å omsette fantasi til virkelighet er sentral for spillinteressen, mener Vikøren.

Må vente i 9700 år

Hans Olav Fekjær er psykiater, innbitt tippemotstander og en av Norges fremste eksperter på spilleavhengighet. Han puster oppgitt da han får høre om de glade dagene for Norsk Tipping på Hamar.

Hans Olav Fekjær

Hans Olav Fekjær mener vi er hjernevasket til å tro at spill er en naturlig sysselsetting.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Huff da. Det er ikke noe annet land i Europa som sender lottotrekning i beste sendetid, så Norge står i en særstilling når det gjelder å gi oppmerksomhet til spill.

– Viking Lotto er ren spekulasjon der folk stirrer seg blinde på den store gevinsten. Her glemmer man all logikk, og skjønner ikke hvor mange som må tape for at man selv skal kunne vinne, sukker Fekjær, og prøver å sette vinnersjansene i en fornuftig kontekst;

– Spiller man full lottokupong hver uke, kan man forvente at toppgevinsten går inn med 9700 års mellomrom.

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, mener ikke at NRKs lottosendinger er med på skape sosiale problemer.

TV-sjef Arne Helsingen i NRK

TV-sejf Arne Helsingen mener NRK har sitt på det tørre når det gjelder lottosendingene.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Vi har et godt samarbeid med Norsk Tipping, og jeg har full tiltro til de etiske vurderingene som gjøres fra deres og NRKs side, sier han til NRK.no.

– Lottosendingene er sterkt tradisjonsbundne i Norge og har stor verdi for det norske folk. Det er positivt at dette blir diskutert, men per i dag mener jeg at vi ikke gjør noe galt i å vise lottotrekningene, forklarer Helsingen.

Odds på 1 til 12 millioner

Norsk Tippings oversikt viser at det er delt ut premier på 2,6 milliarder kroner siden starten i 1993. Forrige rekordpott var på 110 millioner kroner og kom i fjor med to nordmenn blant tre heldige vinnere.

Men Magne Vikøren innrømmer at det er forsvinnende lite sannsynlig at tippedrømmen vil bli noe av.

– Oddsen for å få seks rette er 1 til 12,2 millioner. Til nå har vi skapt 36 lottomillionærer på Viking Lotto, så for noen blir dette mer enn en fantasi, sier Vikøren.

Hjernevasket av Norsk Tipping

Hans Olav Fekjær mener imidlertid at den store tippeinteressen blant nordmenn er et ledd i en storstilt kampanje, signert Norsk Tipping og andre spillfirmaer.

– I annen pengebruk tenker man på hvor stor sjansen er for å få verdier tilbake. Men når det kommer til lottospill, har vi blitt hjernevasket. Det er brukt milliarder på reklamekampanjer for å få nordmenn til å delta i pengespill, og det er helt tydelig at det har fungert.

Dermed innser også han at Lotto har blitt en aktivitet for det brede lag av befolkningen. Men tippemotstanderen mener at det er de minst bemidlete som må tåle steken.

– Noe av det mest råtne i dette er at tipping først og fremst har blitt en «fattigmannssport». I Nesby i Finnmark spiller innbyggerne for fire ganger så mye som de som har adresse i Bærum. Dette til tross for at inntekten deres er halvparten av bæringenes, forklarer tippemotstander Fekjær.

Rekordpotten på over 110 millioner trekkes onsdag 2. november. Da vil det vise seg om Nesby, Bærum eller Værdal får en ny millionær på innbyggerlista, eller om lottopotten øker videre i størrelse og interesse.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB