Hopp til innhold

Sykepleierforbundet er bekymret

Mens sykehusdirektøren jubler over samhandlingsreformen, er sykepleierforbundet skeptiske til fremtiden.

Sykehjem

Blant annet sykehjem vil merke samhandlingsreformen.

Foto: Håvard Wien / NRK

Fra i dag må kommunene ta imot utskrivningsklare pasienter fra sykehuset, nå som samhandlingsreformen har trådt i kraft. Det betyr mer arbeid for sykehjem og hjemmesykepleien i kommunene.

– Jeg tror reformen kommer pasientene til gode. Den største forandringen er at de som er ferdigbehandlet blir skrevet ut til riktig tidspunkt, sier administrerende direktør for Sykehuset Østfold, Just Ebbesen.

– Det er ikke noen fordel å ligge på sykehus når du er ferdigbehandlet. Da skal du være på riktig omsorgsnivå – og det er ute hos kommunene. Enten på et sykehjem korttidsopphold eller et forsterket tilbud ifra hjemmesykepleien, sier han.

LES OGSÅ:

Stor forskjell på fagmiljøene

Like optimistisk syn har derimot ikke Sykepleierforbundet som ser med gru på fremtiden til flere kommuner i Østfold.

– Det krever at du har både sykepleiere, leger og annet helsepersonell på plass. Vi vet at det er veldig stor forskjell når det gjelder fagdekningen i Østfold, sier Karen Brasetvik som er leder i Sykepleierforbundet Østfold.

Hun forteller at mange Østfold-kommuner har robuste fagmiljøer og sykepleiere gleder som seg til å gå på jobb.

– Men andre steder har vi pleiere som sitter alene på vakt og da blir det tøft å stå med ansvar for alvorlig syke pasienter. Slike situasjoner vil vi unngå, sier Brasetvik.

– Vi skal følge nøye med på hva som skjer i kommunene nå når de får ansvaret for mer alvorlig syke pasienter. Vi er bekymret for en del østfoldkommuner, sier hun.

LES OGSÅ:

Har en avtale med sykehuset

Blant kommunene som har forberedt seg godt for samhandlingsreformen finner vi Sarpsborg. Kommunen får også skryt av Sykepleierforbundet.

– Sarpsborg er et godt eksempel langsiktig planlegg, sier Brasetvik.

Enhetsleder ved Helsehuset i Sarpsborg, Gro Gulla, forteller at de har en avtale med sykehuset, og i den ligger noen kriterier som skal være oppfylt for at en pasient er utskrivningsklar fra sykehuset.

– Det er kun en lege som kan skrive inn pasienter og det er en lege som skal skrive ut. Vi ønsker å ha pasienten i fokus og vi ønsker å ha pasienten på rett sted, sier hun.

For å møte fremtidens utfordringer har de blant annet kurset de ansatte.

– Vi har hatt en del kurs med opplæring av sykepleiere og hjelpepleiere på huset. Vi har også økt legedekningen, samtidig som vi har vært bevisst på å trygge helsepersonellet for å ta i mot de nye pasientene.