Hopp til innhold

Krimekspert: – Østfold er attraktivt for kriminelle MC-bander

Petter Gottschalk, professor ved BI, er ikke overrasket over at Mongols MC har planer om å etablere seg i Askim.

Petter Gottschalk

Petter Gottschalk, professor ved BI, har blant annet forsket på MC-kriminalitet.

Foto: Frode Wik / NRK

Den kriminelle MC-klubben Mongols, som har hovedsete i Sør-California, har seriøse planer om å etablere seg i Norge.

Klubbens base kan bli i Askim i Østfold, ifølge kilder TV2 har vært i kontakt med.

LES OGSÅ: Kriminell MC-klubb vurderer Askim

Mongols har et særdeles frynsete rykte, der narkotikaomsetning - spesielt med metamfetamin - står sentralt. Klubben er også kjent for hvitvasking av penger, ran, drap, utpressing og overfall.

Klubbens hovedfiende er Hells Angels og de to klubbene har flere ganger barket sammen i kampen om narkotikaterritorier, skriver TV2.

– Nær grensen

Petter Gottschalk, professor ved BI, har blant annet forsket på MC-kriminalitet. Han er ikke overrasket over at Mongols MC har planer om å etablere seg i Askim.

– Østfold er et attraktivt sted for kriminelle på grunn av nærheten til Oslo og Sverige. Mesteparten av narkotikaen som smugles og menneskehandelen går jo over grensen der, sier Gottschalk til NRK.no.

Politiet ser med bekymring på Mongols påståtte planer. De frykter at en etablering kan føre til en spent situasjon i de kriminelle mc-miljøene i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Biker Gang Busts

Den beryktede MC-klubben Mongols skal ha planer om å etablere seg i Askim.

Foto: Ric Francis / Ap

Frykter ikke danske tilstander

Danmark har i lengre tid slitt med MC-kriger. I løpet av de siste to årene har det vært 180 skyteepisoder med flere skader og ti drepte.

Gottschalk frykter ikke at vi vil få liknende tilstander her til lands.

– Klubbene i Norge lever ikke i direkte konfontasjon med hverandre. De har ulike interesser og har funnet en måte å leve sammen på. Så jeg tror ikke vi vil få danske tilstander i Norge, sier professoren.

Vil jobbe i mot etablering

Askim og de andre kommunene i Østfold vedtok for en stund siden at såkalte 1 prosent-klubber ikke er velkommen her i fylket.

Ordfører i Askim, Trygve Westgaard, sier han er klar til å kjempe i mot en Mongols-etablering.

– Jeg ber innbyggere og næringsliv følge med om de forsøker etablere seg i lokaler i området. Vi må bare samarbeide med politiet og forsøke å gjøre det så vanskelig som mulig for slike klubber å etablere seg, sier Westgaard.