Hopp til innhold

– Vet at været kan være dårlig

Mens tidenes orkan feier inn over Australia, sitter Ingunn Jordansen fra Askim i Brisbane og følger stormen på nært hold.

Tropical cyclone Yasi

Syklonen 'Yasi' sammelignes med orkanen 'Katrina' som rammet New Orleans i 2005. Folk har den siste tiden blitt masse-evakuert fra Queensland.

Foto: NASA

Syklonen "Yasi" har truffet det australske fastlandet, og ble natt til mandag oppgradert til en kategori 5-storm - det kraftigste på skalaen og noe som innebærer vindkast på minst 249 km/t.

Les også: Yasi: Hva, hvordan, hvorfor?

Noen mil unna, i Brisbane sitter norske Ingunn Jordansen fra Askim. Hun er ikke i umiddelbar nærhet av syklonen, men hun føler allikevel stormen på kroppen.

– Ja, det er litt annerledes å være her enn det stille og rolig livet i Askim, men sånn er det når man først er ute på et lite eventyr, det hender at man får i både pose og sekk.

– Vet at været kan være dårlig

Stormen som er på vei skal være like kraftig som orkanen "Katrina" som rammet New Orleans i USA i 2005.

Myndighetene i Australia har de siste dagene sendt ut advarsler til alle innbyggerne.

– Det er en kategori fem syklon, og de er kategorisert til å være veldig farlige og veldig destruktive. Det man nå har sagt de to siste dagene er at alle folk nordover i staten må komme seg inn i det minste rommet i huset, sier hun og legger til.

LES OGSÅ:

– Når man er midt i en slik situasjon så må man bare gjøre det beste ut av det. Men politi og redningsmannskap er klare for innsats. Sykloner har man hatt her før, og folk vet at hvis man bor i Queensland så kan det hende at været er litt dårlig innimellom, ler hun.

Folk åpner hjemmene sine

Det er ikke lenge siden Brisbane ble rammet av den verste flommen på 118 år. Etter flommen opplevde innbyggerne i Brisbane at folk kom langveisfra for å hjelpe til. Det tror Jordansen at man kan komme til å oppleve igjen.

LES OGSÅ:

– Det er mange her i Brisbane som har åpnet hjemmene sine for folk som har blitt evakuert. Også kommer det nok til å bli sånn som etter flommen i Brisbane, at folk kommer til å komme langveisfra for å hjelpe til med opprydningsarbeidet i etterkant, sier hun.

Satellittbilde Yasi

Satellittbilde av 'Yasi'

Foto: Reuters