NRK Meny
Normal

Studenter i syklon-inferno

Line Jenssen fra Tvedestrand er i midt oppe i det som kan bli blant de verste naturkatastrofene i Australias historie. 28 studenter ved Universitetet i Agder skal dette semesteret studere i Queensland, men det er uvisst hvor mange som er på plass i Australia.

Tropical cyclone Yasi

Syklonen 'Yasi' sammelignes med orkanen 'Katrina' som rammet New Orleans i 2005. Folk har den siste tiden blitt masse-evakuert fra Queensland.

Foto: NASA

Natt til onsdag ble syklonen "Yasi", som er på vei mot det australske fastlandet, oppgradert til en kategori 5-storm, hvilket er det kraftigste på skalaen.

– Helt sykt

Line Jenssen fra Lyngør i Tvedestrand forbereder seg på det verste mens hun venter på at syklonen skal treffe for fullt.

Satellittbilde Yasi

Satellittbilde av 'Yasi'.

Foto: Reuters

– Vi har fylt opp badekaret med vann, fordi vi har fått beskjed om at myndighetene vil skru av vannet. Da har vi vann å drikke for å overleve, sier Jenssen til NTB.

Hun studerer ingeniørfag på James Cook University i Townsville i Queensland og har bodd i Australia i ett år.

– Det er helt sykt det som skjer nå. Det begynte å regne i ettermiddag, og jeg har nå bare vært inne og slappet av og vært sammen med venner. Vi har heller ikke strøm lenger, og det blåser veldig mye. Ute på veien ligger det strødd med greiner. Det er sterk vind allerede, forteller Jenssen.

– Kjennes som bilen blir løftet av veien

Det er ikke lenger forsvarlig å kjøre bil i området.

– Jeg var ute og kjørte, men opplevde det som om bilen min ble løftet av veien av den kraftige vinden, sier studenten til NTB.

– Vi har tatt inn alt av utemøbler og søppelkasser rundt huset. Bilene er kjørt inn i garasjen. Vi har tapet kors over alle vinduene så de ikke knuser hvis noe treffer dem. Vi har hamstret mange flasker med vann og rikelig med mat som vi skal ha med inn i rommet hvor vi skal sitte når syklonen treffer, sier studenten.

– Jeg vet ikke hva jeg har i vente. Jeg er spent, men gleder meg på en måte også. Samtidig er jeg veldig redd, innrømmer hun før syklonen ventes å treffe fastlandet med full styrke i kveld.

Video Syklon i Australia

Slik så det ut da kategori 2-syklonen 'Anthony' traff Australia. Til sammenligning regnes nå 'Yasi' som en kategori 5-syklon.

Like kraftig som "Katrina"

Også 28 utvekslingsstudenter fra UiA, som har en samarbeidsavtale med Queensland University of Technology i Brisbane, begynner i disse dager studiene i Brisbane i Queensland.

Stormen som er på vei skal være like kraftig som orkanen "Katrina" som rammet New Orleans i USA i 2005, og leder ved universitetets internasjonale avdeling, Svein Pedersen, sier de i dag sender ut en advarsel til studentene.

– Vi ber de forholde seg til de retningslinjer som gis av lokale myndigheter i Brisbane, sier Pedersen til NRK.

Uvisst hvor de er

Ifølge Pedersen er det 28 UiA-studenter som skal studere i Brisbane dette semesteret, men på grunn av forskjell i semesteroppstart er det uklart eksakt hvor mange fra UiA som er i Brisbane per nå.

– Det vi vet er at noen studenter er kommet frem, mens noen studenter er på vei og kommer til Brisbane i løpet av kort tid, sier Pedersen.

Flomrammet

I forbindelse med flomtilstandene som herjet i Queensland i januar, har universitetet også for kort tid siden vært i kontakt med alle de 28 studentene og bedt de være forsiktige.

– Vi holder kontakt med studentene og minner de på at det de egentlig har fått inn med skje før de dro fra Norge, forsikrer Pedersen.

Studenterne fra UiA går på mange forskjellig programmer som språk, kultur og økonomi ved universitetet i Brisbane.