Hopp til innhold

Klare forventninger fra Østfold

Fortsatt satsing på samferdsel. Ingen skolekutt. Ingen nye avgifter på fornybar energi. Dette er noen av de lokale forventningene til statsbudsjettet.

Statsbudsjettet 2011

Tirsdag klokka 10.00 legger finansminister Sigbjørn Johnsen frem statsbudsjettet. Forventningene fra Østfold er klare. Her er noen av ønskene:

  • Regjeringen bør videreføre byggingen av nye E18 gjennom Indre Østfold og gi klare signaler om satsing på dobbeltspor gjennom fylket.

Det mener lederen i samferdselskomiteen i Østfold fylkeskommune, Per Inge Bjerknes fra Senterpartiet, bør kunne forventes fra årets statsbudsjett.

– Vi trenger tydelige vedtak om oppstart på bygging av E18-strekningen mellom Melleby og Momarken, samt om sluttarbeidene på Krosby-Knapstad. Vi må også få forpliktelser om planlegging av jernbanetunnel i Moss, med byggestart i 2013, slik det står i NTP, sier Bjerknes.

  • Tålegrensen for innsparinger i skolen er nådd!

Det sier leder i Utdanningsforbundet i Østfold, Terje Skyvulstad.

Han har fått signaler om at Statsbudsjettet er et stramt budsjett, og frykter derfor kutt i lærerstillinger, større elevgrupper og dårligere kvalitet på skolen.

– Det vi egentlig ønsker oss er en nasjonal føring som sier noe om lærertettheten i skolen. Slik kan vi unngå at det blir for mange elever per lærer, sier Skyvulstad.

  • Pendlerne krever at regjeringen satser enda mer på jernbanen.

Willy Frantzen, leder for pendlerforeningen i Østfold og Follo varsler aksjoner mot myndighetene dersom det ikke kommer et klart løft for jernbanen i dagens statsbudsjett.

– Vi forlanger å se tydelig at det satses på jernbanen i dette statsbudsjettet. I dag er det for uforutsigbart og llite langsiktig, sier Frantzen.

  • Ingen nye avgifter på fornybar energi

En rekke bedrifter i Østfold bruker i dag ulike former for energigjennvinning og miljøvennlig drivstoff. I tillegg er store deler av landbruket her i fylket basert på energi- og miljøbesparende tiltak. I fjor valgte Regjeringen å øke avgiften på biodiesel.