Hopp til innhold

– Jernbanesamarbeidet mellom Norge og Sverige må bli bedre

Regionale Ap-politikere i Norge og Sverige går sammen for få fortgang i jernbaneutbyggingen mellom Oslo og Gøteborg.

Godstog

Gods fraktes på vei istedet for tog - dermed må jernbanen bygges ut raskt mener regionale politikere på norsk og svensk side av grensen.

Foto: Leif Johnny Olestad

– Det er lett for politikerne sentralt å sitte i hovedstadene og bare se til Brüssel. Da ser man kanskje ikke hva som fåregår bak bak sin egen rygg – på andre siden av grensen, sier samferdselspolitiker Helge Kolstad fra Arbeiderpartiet til Sveriges Radio.

Nye E6 er snart full av vogntog. På veien fraktes det seks millioner tonn gods, mens det på jernbanen fraktes 600.000 tonn. Det er ikke holdbart.

Regionrådsleder Gert-Inge Andersson i Vestre Götaland

18 milliarder

Helge Kolstad

Helge Kolstad.

Foto: Østfold fylkeskommune
Per Inge Bjerknes, samferdselspolitiker Sp

Per Inge Bjerknes.

I går møttes svenske og norske Arbeiderparti-politikere på fylkesnivå. Samstemte går de inn for å bruke 18 milliarder norske kroner for å bygge ny jernbanelinje mellom Moss og Göteborg. Og det haster mener politikerne.

– Man greide å bygge broen over Øresund i et samarbeid mellom mellom Sverige og Danmark. Da må vi greie å få til dette, i samarbeid med borderfolket, sier Kolstad.

– Den store hovedvekt av gods fraktes på vei

Regionrådsleder i Vestre Götaland, Gert-Inge Andersson fra Socialdemokratarna, understreker sammen med Kolstad fra Østfold, at den voldsomme trafikkøkningen på nye E6 viser hvor viktig det er å raskt få en utbygging i gang.

– Godstrafikken øker. Den nye E6'en er snart full av vogntog.

– På veien fraktes det seks millioner tonn gods, mens det på jernbanen fraktes 600.000 tonn i dag. Det er ikke holdbart på sikt, sier Andersson.

Gruppeleder og samferdselspolitiker i Senterpartiet i Østfold, Per Inge Bjerknes, er enig i at samarbeidet på regjeringsnivå mellom Norge og Sverige må bli bedre.

– På lokalt og regionalt nivå fungerer samarbeidet, men jeg støtter poenget med at det sentralpolitiske samarbeidet burde bli bedre, sier Bjerknes til NRK.no.

Les også: