Hopp til innhold

– Bompenger løsningen for Elvegata

Trafikkproblemene i den smale gata i Halden blir neppe løst uten bompenger, tror lederen i samferdselskomiteen i Østfold Per Inge Bjerknes.

Elvegata i Halden

Mye trafikk dundrer gjennom den smale Elvegata i Halden, og beboerne fortviler.

Foto: Pål Andersen

Beboerne i Elvegata aksjonerte onsdag ettermiddag og stanset mesteparten av trafikken gjennom gata i ti minutter inntil politiet kom og påla dem å avslutte aksjonen.

Ønsker seg tunnel

Trafikken har økt kraftig gjennom den smale gata gjennom årene, og nå har beboerne fått nok.

De vil ha en varig løsning, og det innebærer en tunnel fra Vaterland bru opp mot Fredriksten festning slik at trafikken fra Iddeveien (riksvei 22) føres helt utenom Elvegata.

Siden riksveiene nå har blitt fylkeskommunenes ansvar, påhviler det Østfold fylkeskommune å finne en løsning.

Nylig er fartsgrensen redusert i Elvegata, men ifølge beboerne har det foreløpig ikke hatt stor effekt på hvor fort bilistene kjører.

– Fylket har ikke råd

Men en varig løsning i tråd med hva beboerne ønsker blir svært dyrt og blir neppe et prosjekt fylkeskommunen vil påta seg, sier lederen i samferdselskomiteen i Østfold, Per Inge Bjerknes (Sp).

– Prislappen vi har fått presentert sier minimum 100 millioner kroner, og det er en størreselsorden som vi dessverre ikke har mulighet til å gå inn på, sier han.

– Bompenger må til

Bjerknes mener at en bompengefinansiert bypakke for hele Halden er det som skal til for å kunne finansiere et tunnelprosjekt.

– Bompengeordninger gir jo inntekter som gjør at man kan få til gode veiløsninger, og jeg vil tro at denne viktige veien for Halden ville ha vært en del av en slik løsning, sier han.

– Vedtak mot bompenger

Men det kommer ikke på tale, ifølge Halden-ordfører Per Kristian Dahl.

– Halden kommunestyre har vedtatt å ikke innføre bompenger i halden kommune. Det må jeg ta som utgangspunkt og se på andre løsninger for å finansiere en eventuell tunnel under festningen slik at vi kan løse ut Elvegata, sier Dahl.

– Fylket bør stille opp

Det er altså fylkeskommunen som har ansvaret for Elvegata, og Dahl mener at når fylket har råd til et 30 meter høyt utsiktstårn ved Solbergkrysset på E6, bør det også være midler til en tunnel i Halden.

– Når det gjelder pengebruken i fylket, virker det jo som om de har god råd. Når de kan bruke flere titalls millioner på et utkikkstårn på E6, regner vi også fra Halden side å få vår del av de midlene man har til rådighet i fylket, sier Halden-ordføreren.