Hopp til innhold

Mattilsynet får kyllingrefs

Mattilsynet får kjeft av overvåkingsorganet ESA for sviktende hygienekontroll i kyllingbransjen. Tilsynet overså vesentlige risikofaktorer, skriver ESA.

Eivind Smith, senioringeniør i Mattilsynet

- Vi tar kritikken svært alvorlig, sier senioringeniør i Mattilsynet Eivind Smith.

Foto: Mattilsynet

Flere norske kyllinggårder, slakterier og fabrikker for kylling- og kalkunprodukter fikk besøk av ESAs kontrollører sammen med Mattilsynets folk i midten av januar.

Overså avføring

I en foreløpig rapport fra ESA får Mattilsynet ikke godkjent på hygienkontrollen i fjørfebransjen.

ESA hevder at Mattilsynet under kontrollene overså at avføring følger med kylling inn i matproduksjonen, at det lakk fra taket i en produksjonhall, at det var skittent der matemballasje ble oppbevart, at råvarer sto i urene rom og at det var for dårlig kontroll med bakterieflora.

- Kritikken etter denne inspeksjonen fra ESA er krassere enn vi er vant med, og noe vi må ta svært alvorlig, sier senioringeniør i Mattilsynet, Eivind Smith.

Fukt som drypper

Kai Fjeld, fabrikkdirektør, Nortura Hærland

- Vi har tatt tak i dette, sier Kai Fjeld ved Nortura Hærland.

Foto: Odd Skjerdahl / NRK

Ved Norturas anlegg for kylling og kalkun på Hærland i Indre Østfold fant ESA mye fukt i taket i fabrikken som dryppet ned langs en produksjonslinje for kjøtt.

Ved fabrikken har man i vinter slitt med fuktdannelse i fabrikkhallene, som følge av streng kulde ute.

Ifølge ESAs rapport har dette problemet, som innebærer en forurensingsvare av ferdige matvarer, ikke blitt fulgt opp av Mattilsynet.

- Vi har tatt tak i dette med en gang, og jobbet med ytterligere isolering og forsterking av ventilasjonsanlegget, sier fabrikksjef ved Nortura Hærland, Kai Fjeld.

Sist gang ESA sjekket Mattilsynets arbeid var i 2006. Rapporten slår også fast at enkelte forhold som ble påpekt den gang ikke har blitt rettet opp i.

Les også: