Hopp til innhold

Krisen over i kylling-bransjen

Kyllingproduksjonen på vei opp igjen. Nå ser Nortura lys i tunellen.

Dårlig marked for kyllingprodusentene
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Overproduksjon av kylling førte til fulle lagre og frustrerte bønder for sommeren.

Bedre tider

Men nå kan det se ut som om situasjonen er i ferd med å snu, det sier fabrikkdirektør ved Nortura Hærland, Kai Fjeld.

– Produsentene roet ned produksjonen en periode, men nå ser vi at det går oppover igjen. Det er veldig positivt for markedet. I dag ligger forbruket på 17-18 kilo per år, men er vel ikke urealistisk å si vi skal tre -fire kilo til opp, sier Fjeld til NRK.

LES: Vi spiser for lite av dem

Spiste mindre

Til tross for lysere tider i møte, Kyllingprodusent David Koth-Nordbye innrømmer at det har vært tøffe tider i kyllingbransjen.

– Det har vært direkte tapsbringende, bekrefter produsenten overfor NRK.

Da nordmenn ikke spiste så mye kylling som forventet, førte dette til at produsentene måtte redusere produksjonen med 6 prosent sammenlignet med fjoråret .

LES OGSÅ: Nortura kutter 300 årsverk

Betaler for lagring

I tillegg hadde Nortura nærmere 3 millioner kylling på lager. Dette måtte produsentene betale for.

– Vi blir straffet med 50 øre for hver kilo som lagres. Det svir på pungen, sier Koht-Nordbye.

Tre millioner kilo kylling mer enn ønsket på lager

Nortura hadde på et tidspunkt mer enn tre millioner kilo kylling mer enn ønsket på lager.

Foto: Odd Skjerdahl / NRK