Hopp til innhold

– Søppel er grønt gull

Kampen om norsk søppel tilspisser seg. Hafslund Miljøenergi er bekymret og miljøbedrift klager anbud inn til KOFA.

Informasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø i Borregaard

Informasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø i Borregaard foran det nye forbrenningsanlegget i Fredrikstad.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Regjeringens avgiftspolitikk fører til at søppel som kunne vært forbrent i norske anlegg, eksporteres billigere til Sverige.

Bransjen har tidligere krevd avgiften fjernet , men ingenting har foreløpig skjedd.

Hafslund Miljøenergi frykter for tilgangen på råstoff til deres nye avfallsforbrenningsanlegg på Borregaard.

Administrerende direktør Pål Mikkelsen i Hafslund er frustrert.

– Det er et stort problem at norsk søppel i stor grad deporteres eller eksporteres til Sverige. Avfallsmarkedet er veldig krevende, sier Mikkelsen til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette er søppel som skal forbrennes i Hafslunds nye anlegg på Borregaard

Stridens kjerne. Søppel som skal forbrennes i Hafslunds nye anlegg på Borregaard.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Klager på avtale

Fredrikstad vann-, avløps- og renovasjonsforetak (Frevar) har nylig klaget inn Halden kommune for KOFA (Klagenemda for offentlige anskaffelser).

Årsaken er at Halden har underskrevet en avtale om å sende søppelet 25 mil til Lidköping, fremfor til Frevar i Fredrikstad.

Halden kommune sparer to millioner kroner, men Frevar-direktøren reagerer på vurderingene som er gjort i anbudsrunden, skriver Fredriksstad Blad.

– Jeg forstår at Halden valgte Lidköping som er det rimeligste alternativet. Men det er flere forhold som kommunen ikke har tatt hensyn til, sier Frevar-direktør Fredrik Hellström til avisa.

Han viser blant annet til at Halden har inngått en langtidskontrakt, selv om eksporttillatelse for søppel bare gis for ett år om gangen. Hellström stiller seg også spørsmål om hva som skjer med returtransporten.

– Grønt gull

Det er Hafslund miljøenergi som eier og drifter det nye forbrenningsanlegget på Borregaard.

LES: Søppeleksport truer fjernvarme

CO2-gevinsten tilsvarer utslippet til 20 000 personbiler.

Administrerende direktør Pål Mikkelsen mener norske myndigheter snart må innse at søppel er norges nye grønne gull, og må komme norsk industri tilgode.

– Søppel er en del av Norges grønne ressursgrunnlag. Også i en europeisk sammenheng ser man at avfall som en fornybar ressurs bare blir viktigere og viktigere, sier Mikkelsen til NRK.no.

Kan kutte

Borregaard har de siste 10 årene investert over én milliard kroner i ulike miljøtiltak.

Forbrenningsanlegget som åpner 1. mars gjør at Borregaard kan kutte i bruken av olje og fortsette satsingen på grønne alternativer.

– Det viktigste for oss er at vi får en forutsigbar energipris som svinger mindre enn oljeprisene. Men Borregaard får også et bedre klima- og miljøregnskap, sier informasjonssjef Dag Arthur Aasbø i Borregaard.