Hopp til innhold

Ruser seg på dospray

Politiet frykter dødsfall etter at de har avdekket at ungdom ned i 13-års alderen sniffer dospray.

Ungdom sniffer dospray
Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

– Vi er blitt kjent med at ungdom sniffer duftspray, eller såkalt dospray. Det er svært bekymringsverdig, sier politiførstebetjent ved Rygge lensmannskontor, Monica Anstensen til NRK.

Det er skoler i Rygge kommune som gjorde politiet oppmerksom på den nye rustrenden. Trenden skal i første omgang være i ferd med å spre seg blant ungdomsskoleelever, skriver Moss Avis .

SE REPORTASJEN I NETT-TV:

Politiførstebetjent ved Rygge lensmannskontor, Monica Anstensen.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Har innført 18 års-grense

Sprayen brukes i utgangspunktet til å rense luften på toaletter, men ungdommen har funnet en annen måte å bruke sprayen på.

Hos Joker i Rygge har duftsprayen allerede fått 18-års grense. Den er også fjernet fra butikkhyllene, og oppbevares i steden under disken.

Butikksjef Katrine Thorvaldsen forteller at de så seg nødt til innføre aldersgrense.

– Ungdommer kom og kjøpte poser og spray. Kun det. Det var ingen handleliste fra mor, sier Thorvaldsen til NRK.

Har forekommet dødsfall

Politiførstebetjent Monica Anstensen frykter at misbruket skal få svært alvorlige konsekvenser. På selve sparayen advares det også om at middelet kan ta liv ved inntak.

– Det har forekommet dødsfall i Sverige. Vi håper at vi kan vekke ungdommen før vi får alvorlige skader - eller i verste fall dødsfall, sier Anstensen.

Politiet vil nå informere foreldre om at dette nå forekommer. Duftsprayen selges i de fleste butikker og er lett tilgjengelig for ungdom.

– Det er det som gjør det så bekymringsfullt. Terskelen for å prøve dette er veldig lav. Det virker ufarlig, men det er i virkeligheten veldig skummelt, sier Anstensen.