Hopp til innhold

- Gi barna egg, melk og fisk tidlig

En ny doktoravhandling om barn og allergi, sår tvil om flere vanlige oppfatninger av hva som øker risikoen for matallergi.

Baby med tåteflaske
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Overlege Bente Kvenshagen ved barneavdelinge ved SØF.

Overlege Bente Kvenshagen ved barneavdelinge ved SØF.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

En overlege ved Sykehuset Østfold har fulgt 600 barn tett helt fra fødselen av og resultatene av undersøkelsen er oppsiktsvekkende.

I lang tid har legene trodd at eksem hos småbarn har sammenheng med matintoleranse. Men slik er det sjelden, viser den nye forskningen.

– Bare 15 prosent av barna med atopisk eksem har matallergi, ikke alle, slik mange tror, slår overlege Bente Kvenshagen fast.

– La barna spise det meste

Hun jobber ved barneavdelingen ved Sykehuset Østfold Fredrikstad og står bak den nye doktoravhandlingen.

Hun forteller at istedet for å være veldig forsiktig med mat til de minste, kan det være lurt å la dem spise det aller meste i tidlig alder.

– Man skal nok ikke være så engstelig for å innføre både egg, melk og fisk i barnets kost det første leveåret, slik man tidligere har vært, mener Kvenshagen.

SE REPORTASJEN I NETT-TV:

Video nsps_upload_2009_9_9_19_13_32_1170.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Keisersnitt øker ikke faren

En annen myte doktoravhandlingen slår hull på, er at barn født ved keisersnitt, mye lettere utvikler allergi.

– Undersøkelsen viste at dette ikke er tilfelle, og det overrasket også oss, sier Kvenshagen.

Til sammen har 600 barn og foreldrene deres deltatt i forskningsprosjektet. Familier i hele Østfold har levert spørreskjemaer og bæsjebleier i lang tid.

Men selv om doktoravhandlingen er klar, er ikke alle bæsjeprøvenes hemmeligheter er avslørt ennå. Etterhvert kan de gi svar på om allergiske barn har en annen bakterieflora, enn de som holder seg friske.

– Foreløpig vet vi ikke akkurat hva prøvene vil si oss, men vi tror det er spennende ting, røper overlegen.