Hopp til innhold

Ulveimport skaper uro

Den svenske jordbruksministerens planer om å importere ulv for å få en bedre ulvestamme i Skandinavia skaper uro i Sverige. Samtidig tar ulv daglig hunder.

Ulver

Debatten går het i Sverige om det skal importeres mer ulv for å redde ulvestammen mot innavl, eller om antallet dyr skal begrenses.

Foto: Scanpix

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (centern) ønsker å hente inn ulv til Sverige, for å redde ulvestammen mot innavl.

Hele den norsk-svenske ulvestammen kommer fra tre ulver.

To av disse innvandret fra den finsk-russiske stammen på begynnelsen av 80-tallet, mens den tredje kom rundt 1990.

Innavlen har allerede gitt seg store utslag i dagens nordiske ulvestamme. Forskere mener at mellom 15 og 25 prosent av dyra har misdannelser, mens ulv som er ved god helse, burde ha mindre enn en prosents misdannelser blant individene som fødes.

Hund drept av ulv

I år er antallet drepte hunder rekordhøyt i Sverige. Mer enn 30 hunder er drept i år.

Foto: Olav Ettestøl

Jegere og politikere raser

Daglig i høst meldes det i svenske medier om at hun angripes, skades og i de fleste tilfeller drepes av ulv. Mer enn 30 hunder er drept i år.

Jägarnas Riksförbund har fått nok av det de mener er ulvens herjinger og de krever at riksdagen gjør om sin beslutning om at Sverige skal ha 200 ulver.

Et av de problemene jegere og politikere mener er hovedgrunnen til de mange angrepene mot hunder er at ulvene er konsentrert til for få områder, og det er tatt til orde for å skremme ulver fra områder der de holder til, slik at de finner seg andre tilholdssteder.
En av de som er sterkt i mot at ulven er konsentrert til så få områder er riksdagsmann, og partikollega av jordbruksministeren, Erik A Eriksson fra Värmland.

ulv

Ulvestammen i Skandinavia er i ferd med å knekkes av innavl. Dyrene får misdannelser, som bl.a. består av sammenvokste ryggvirvler, skråttvoksende tenner og hjertefeil. At ulvehanner fødes med underutviklete testikler, gjør at de blir sterile.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

- Det føles ikke aktuelt å inportere mer ulv i dagens situasjon. Snarere er det for sterk konsentrasjon av ulv, og det er noe det må gjøres noe med aller først, sier han til Sveriges Radio.

Lettere å beskytte seg mot ulv

Den svenske regjeringen endret i fra 1. mai i år jaktloven, slik at eiere av tamdyr lettere skal kunne forsvare seg mot ulveangrep. 

Tidligere har det vært slik at ulven først måtte ha gått til angrep innenfor et inngjerdet område mot tamdyr, før eieren av dyra kunne beskytte dem. Slik loven nå er endret kan det også skytes mot ulv, dersom man antar ulven vil angripe, og også utenfor inngjerdet område.

Da jaktlovens § 28 ble endret, og det medførte straks at det kom søknader, om jakt på ulv.

Trenger åtte nye ulver

Forskerne mener det er nødvendig med åtte nye ulver for å få nytt, friskt blod inn i den nordiske ulvepopulasjonen.

- Det beste ville være om alle de nye individene kom på en gang, men en ny ulv hvert femte år de nærmeste 40 årene kan redde situasjonen, sier forsker Olof Liberg ved Grimsö viltforskningsstasjon i Lindesbergs kommune til Nerikes Allehanda.

Med bare et par nye ulver ville situasjonen bedre seg radikalt, mener han.

Flest ulver i Sverige

I følge tall fra det svensk-norske ulveprosjektet Skandulv var det denne vinteren (2006-2007) minst 136, maksimalt 169 ulver i Sverige og Norge til sammen.

98-121 av disse dyrene hadde fast svensk tilhold, mens det i Norge var registrert 19-23 ulver.

19-25 av ulvene, enkeltvis eller i familier, streifer også ofte frem og tilbake over grensen.