Hopp til innhold

Ulvejaktkurs ikke ulovlig

Ulvejaktkurset som ble holdt i Dals-Ed tidligere i år, var ikke ulovlig.

 

Ulver
Foto: Scanpix

Det var ikke et brudd mot ytringsfriheten å arrangere en kurs i hvordan man skyter en ulv. 

Den svenske justiskansleren har gransket anmeldelsen, og har besluttet å ikke innlede etterforskning.

Det melder Sveriges Radio Väst.

Ulvejaktkurset, som ble holdt i Dals-Ed, rett over grensen for Halden, viste bilder av og demonstrerte hvordan man best kan ta livet av en ulv.

Det var profilerte ulvemotstandere på svensk side som sto bak kurset.

Anmeldte kurset

Organisasjonen "Folk for ulv" politianmeldte kurset, som vakte sterke reaksjoner blant både politikere og natur- og dyrevenner i Sverige og Norge.

Foreningen mente at kursarrangøre brøt den svenske ytringsfrihetsloven da man viste bilder av ulver som hadde blitt skutt og demonstrerte hvordan man skulle jakte ulv. 

 

Ulv
Foto: Reidar Mosland / Scanpix

I Sverige er ulvejaktkurs forbudt unntatt i spesielle sammenhenger.

Nå har altså den svenske justiskansleren gransket kurset, og har kommet frem til at kurset ikke var noe brudd på ytringsfriheten. Det var heller ikke noe brudd på trykkefriheten å omtale kurset på forhånd.

Lovlig i Norge

Jaktkurs på ulv arrangeres i Norge, og er helt lovlige.

Selv om ulv er et fredet dyr, er det fra tid til annen lovlig jakt på dyret. Det skjer når ulvebestanden har nådd et visst nivå, eller når ulv i et område gjør stor skade på beitende dyr.

Det er blitt flere ulver i Halden-Dalsland-reviret. I vinter er det sporet ni ulver i to flokker, som trekker frem og tilbake over grensen mellom Halden kommune og Dals-Ed kommune rett på andre siden av grensen til Sverige.