Hopp til innhold

Ber om strenge straffer for de tiltale etter «mafiaparagrafen»

Aktor ber om opp til 15 måneder fengselsstraff for de ti polakkene som er tiltalt etter «mafiaparagrafen».

Storbeslag på grensa
Foto: Politiet

De ti mennene ble tatt med til sammen 10 000 liter øl, 800 liter brennevin og 117 000 sigaretter på Svinesund 2. februar i år.

Denne uka har saken vært oppe i Halden tingrett.

Politiadvokat John Skarpeid

Aktor i saken John Skarpeid. mener de tiltale har drevet med organisert kriminalitet.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Vil inndra bilene

Aktor i saken, John Skarpeid ber om at de ti tiltalte får straffer fra åtte måneder til ett år og tre måneder i fengsel.

– Vi ber også om at samtlige biler som ble brukt blir inndratt. Det samme gjelder alle varer og mobiltelefoner de hadde med seg, sier Skarpeid til NRK.

– Ikke organisert kriminalitet

Harald Otterstad, advokat for en av de ti tiltalte, er sterkt uenig med påtalemyndigheten. For hans klient har aktor lagt ned påstand på 10 måneders fengsel.

Otterstad mener dette ikke dreier seg om organisert kriminalitet.

– I likhet med de andre, er min klient sterkt uenig med at de er betraktet som en gruppe. Han erkjenner fullt ut at han hadde med seg 60 liter sprit og en del sigaretter i bilen, men det er ikke en grov overtredelse av tolloven, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Harald Otterstad

Harald Otterstad, forsvarer for en av mennene, mener aktors straff er alt for streng.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

«Mafiaparagrafen»

Advokaten trekker frem en dom der en person, som hadde smuglet med seg et større kvantum enn hans klient, fikk 16 dager fengsel.

– Saken blir jo adskillig alvorligere når man sier at han også skal være ansvarlig for de andre. Men vi forsvarerne mener at påtalemyndigheten ikke har klart å bevise at det her er en gruppe. Vi mener at hver og en får svare for seg selv, sier Otterstad.

De ti mennene er tiltalt etter den såkalte «mafiaparagrafen».

– Det er en paragraf som stiller relativt klare og strenge krav. Jeg må si jeg blir svært overrasket om man mener at dette her er en mafiagruppe, sier Otterstad.

Dom i saken vil foreligge etter påske.