Hopp til innhold

Vil kartlegge flaggermus

Flaggermusekspert ønsker å kartlegge flaggermusfaunaen i Askim.

Flaggermus på jakt

FREDET. Det er registrert tretten arter flaggermus i Norge, men det er usikkert om alle fortsatt finnes her. Samtlige arter som er påvist i Norge, er fredet.

Foto: colourbox.com

Nordisk Informasjonssenter for Flaggermus ønsker å kartlegge flaggermusfaunaen i Askim.

- Det er ønskelig med en gjennomgang i hele kommuen, men det er primært gruvene i Romsåsen og områdene rundt som trenger en grundigere undersøkelse, sier senterets leder, Leif Gjerde.

Han forteller at det er gjort en del observasjoner av flaggermusene som er i Romsåsen gruver, men disse observasjonene forteller kun at dyrene er på stedet, men ikke hvorfor og hvor de kommer fra.

- Vi vet heller ikke hva som finnes i omgivelsene, så hvis vi skal gjøre noe i forhold til forvaltning, så trenger vi kunnskap og må vite hva som finnes i områdene rundt gruvene, sier han til NRK.no.

Les også:


Rødlistet

Flaggermus

VANSKELIG Å STUDERE. De fleste artene holder seg bortgjemt i sprekker, grotter og små hulrom på dagtid, noe som gjør dem vanskelig å studere. Flygehundene er derimot ofte aktive også på dagtid.

Foto: Ragnar Bo

Det er registrert tretten arter flaggermus i Norge, men det er usikkert om alle fortsatt finnes her.

Samtlige arter som er påvist i Norge, er fredet.

Det har vært overvintrende skjeggmusøre - tidligere kalt skjeggflaggermus - i Romsåsen-gruvene i mange år, og denne arten er rødlistet.

- Den har en begrenset utbredelse, og den er sårbar i og med at koloniene ofte slår seg til i eneboliger. Det betyr at de bor veldig nære på mennesker, og det igjen betyr at veldig fort kan det gå galt, sier Leif Gjerde.

Les også:

Flaggermus

TRIVES BEST I VARME STRØK. De fleste flaggermusarter trives best i tropisk eller subtropisk klima, og bare et fåtall arter har sin utbredelse i temperert klima. Jo lenger nord eller syd man kommer, desto mindre blir artsrikdommen.

Starter til sommeren

I 2008 fikk Askim av daværende miljøvernminister Erik Solheim ansvar for å ta spesielt vare på skjeggmusøren som kommunens "egen" art.

Gjerde har nå søkt kommunen om 55.000 kroner for å utføre undersøkelsen.

Får han støtte, blir flaggermuskartleggingen gjennomført til sommeren, sier han.

- Vi kommer til å gå ut og kartlegge dyrene fysisk ved å bruke ultralysdetektor, og vi kommer til å gå og kjøre i felt for å kartlegge hele kommunen hvor flaggermusene jakter.

Videre kommer vi til å supplere med å få inn tips fra publikum om kolonier hjemme hos folk, leder for Nordisk Informasjonssenter for Flaggermus, Leif Gjerde.

Gi ditt tips om flaggermus her

Video Flaggermus

Flaggermus