Hopp til innhold

- Det er klart at vi er skuffet

Flere politikere jubler over at NVE sier nei til et vindkraftverk i Aremark. Grunneier Jacob Natvig Skolleborg er ikke like fornøyd.

Vindturbiner
Foto: Kjell Herskedal, Herskedal, Kjell, Kjell Herskedal / Scanpix

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier nei til å bygge og drive Kjølen vindkraftverk i Aremark kommune, ifølge en pressemelding. De avslår dermed konsesjonssøknaden fra Havgul Clean Energy.

  • Her kan du lese mer om avslaget og se dokumentene i saken

– Ser muligheter, ikke spøkelser

Grunneier i Aremark, Jacob Natvig Skolleborg, hadde håpet at saken skulle få et annet utfall.

– Det er klart at vi som ser positivt på vindkraftverket opplever det som skuffende. Vi ser jo muligheter, mens andre ser trusler og spøkelser, sier Skolleborg til NRK.no.

Han er ikke veldig overrasket over NVEs avgjørelse, men legger til at saken fremdeles kan få et annet utfall.

– Det er flere instanser som kan klage inn denne avgjørelsen. Men det er klart at når det blir noe tyngre når NVE nå sier nei, sier Skolleborg.

Han legger til at det bekymrer flere grunneiere i Aremark at det er tunge krefter i Østfold som ønsker å bevare områdene som friluftsområder.

– Det går ut over arbeidsplasser, og det å bevare Aremark som en selvstendig kommune, mener Skolleborg.

  • Se video fra befaring i Vestfjella i fjor (teksten fortsetter under):
    Reportasje fra befaring i Vestfjella.

    Befaring i Vestfjella

– Fornøyd med vedtaket

Ordfører i Aremark, Geir Aarbu (Sp), sier til NRK.no at han ikke er overrasket over avgjørelsen til NVE.

Geir Aarbu

Geir Aarbu, ordfører i Aremark for Senterpartiet.

Foto: Tomas Berger/NRK

– Det er i tråd med kommunestyrets ønske og vilje i Aremark, det forholder vi oss til, sier Aarbu til NRK.no.

– Så du er fornøyd med vedtaket?

– Jeg er fornøyd med vedtaket på vegne av kommunestyret i Aremark. Det er det vi har villet gjennom avstemning og sånn er det, fortsetter Aarbu.

– Kommunen anser saken som død

Ordføreren ser at NVE har lagt vekt på de grønne verdiene i områdene, og den grønne aksen gjennom Østfold.

– Og det syns du er bra?

– Ja, jeg ser jo at det er viktig. Jeg har hatt noen politiske betraktninger på det tidligere, men jeg vil ikke hive noe mer bensin på bålet nå. Vi har fått et vedtak og det forholder vi oss godt til, svarer ordføreren.

NVE sin avgjørelse behøver ikke å bli siste ord i vindkraftstriden. Hvis Havgul anker saken kan den gå videre til miljødepartementet og olje- og energidepartementet.

Aarbu understreker at Aremark kommune nå anser saken som død og ferdig behandlet. Han ikke vil kommentere noe mer rundt en eventuell klage fra Havgul.

– Nå kjøper jeg champagne!

Solveig Toft (V) sitter i kommunestyret i Aremark, og mener avgjørelsen er helt riktig.

– Noe annet ville vært veldig overraskende. Jeg er rett og slett glad og lykkelig. Nå kjøper jeg champagne, utbryter hun til NRK.no.

Solveig Toft

Solveig Toft (V) mener avgjørelsen til NVE er helt riktig.

Foto: Privat

Også stortingskandidat Per Magnus Sandsmark (V) er fornøyd med avgjørelsen. Han kaller det en «gledens dag» for naturen.

– Uberørt natur er en ikke-fornybar ressurs vi må forvalte med varsomhet, understreker han.

– For store ulemper for naturen

Saken har vært til behandling hos NVE siden oktober i fjor. Nå har direktoratet sagt nei til konsesjonssøknaden fra Havgul Clean Energy.

NVE mener ulempene for naturområdene i Aremark vil bli for store, og at et vindkraftverk kan redusere naturmangfoldet i området betraktelig.

– I denne saken har vi vektlagt konsekvensene for det sammenhengende naturområdet i Ankerfjella, Vestfjella, Trømborgfjella og Rødnesfjella, skriver NVE i pressemeldingen.

– Vi har også tatt hensyn til konsekvensene for naturmangfoldet, og at en realisering av prosjektet ville ført til en vesentlig reduksjon av det som er igjen av Østfolds inngrepsfrie naturområde i Norge, står det videre.

(Teksten fortsetter under bildet)

Vestfjella

NVE mener ulempene for naturområdene i Aremark vil bli for store.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Har skapt stort engasjement

Striden om å bygge Kjølen Vindpark i de verdifulle naturområdene i Vestfjella har pågått i Aremark kommune siden før lokalvalget i 2011.

25. oktober i fjor vedtok Fylkestinget vindkraftplanen for Østfold. De anbefalte også at det skulle gis konsesjon til Kjølen Vindpark. Det skjedde med knappest mulig flertall, 18 mot 17 stemmer.

Siden det har saken vært til behandling hos NVE. Vindkraftstriden har skapt stort engasjement, både blant politikere og i lokalbefolkningen.