Hopp til innhold

Kan bli omkamp om vindmøller

Tre politikere i flertallet som stemte for vindmøller i Aremark kan ha vært inhabile. Det mener mindretallet, som nå ber om lovlighetskontroll.

Vindmølleparken på Smøla

Lovlighetsklagen skal behandles i Aremark kommune, men kan bli sendt til Fylkesmannen i Østfold for endelig avgjørelse. Her fra vindmølleparken på Smøla.

Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

14. juni gikk kommunestyret i Aremark inn for at energiselskapet Havgul bør få konsesjon for å etablere Kjølen vindkraftverk i skogsområdet Vestfjella.

Sykdom ga flertall

Både planutvalget og formannskapet hadde gått imot prosjektet, og det lå an til å bli et nei-flertall også i kommunestyret, men en av Høyres faste representanter, Stig Aarbu, ble syk på grunn av hardt politisk press og meldte forfall.

Inn trådte i stedet vararepresentant Ole Svendsby, som stemte for vindkraftprosjektet og vippet dermed flertallet i ja-retning. Kommunestyret vedtok å si ja til vindkraftverket med 9 mot 8 stemmer.

Har tilbudt eiendommer til Havgul

Men nå er en lovlighetsklage på vedtaket sendt til kommunen, og det anføres der at Svendsby, samt Senterpartiets Turid Kollerød, som var setteordfører da saken ble behandlet, var inhabile.

Bakgrunnen er at de inngår i en gruppe på ti grunneiere som har tilbudt Havgul sine eiendommer helt øst i Aremark med sikte på å bygge et vindkraftverk også der.

Ifølge lovlighetsklagen er dette «et supplerende anlegg øst i kommunen, som skal levere strøm til samme nett som det søkes konsesjon for i Kjølen-anlegget», noe som «gjør interessentene i øst inhabile i Kjølen vindpark-saken».

Enklere nettforbindelse

Klagerne mener blant annet at det vil bli enklere å realisere prosjektet øst i Aremark dersom nettforbindelsen fra Kjølen til Halden allerede er på plass, for da kan man koble seg på denne forbindelsen i stedet for å måtte bygge helt nye kraftlinjer fra området ute ved svenskegrensen og helt til Halden.

Konklusjonen til Ole Petter Norum (Arbeiderpartiet), Solveig Toft (Venstre) og Paul Strøm (Senterpartiet), som har underskrevet lovlighetsklagen, er altså at de to grunneierne var inhabile.

Som det heter i klagen:

«Ettersom positivt vedtak om Kjølen vindpark vest i kommunen vil kunne ha stor innflytelse på senere vedtak om vindkraftanlegg på deres egne eiendommer øst i kommunen, må det legges til grunn at dette kan ha påvirket avgjørelsen i kommunestyret. På denne bakgrunn vil vi derfor fremme lovlighetsklage på kommunestyrets vedtak etter kommunelovens § 59.»

Avviser påstandene

Men både Kollerød og Svendsrud avviser påstandene om inhabilitet. Kollerød sier følgende:

– Jeg ble veldig overrasket over klagen, men vi får bare ta dette til etterretning, og så får kommunestyret behandle saken senere. I kommunestyret har vi bare behandlet saken om Kjølen Vindpark. Det har ikke vært noe spørsmål i kommunestyret om det skal bygges noen andre steder, sier hun.

Fikk habiliteten vurdert

Også habiliteten til tidligere ordfører Tore Johansen fra Kristelig Folkeparti ønskes vurdert av de tre som har underskrevet lovlighetsklagen. Han har en nevø som er grunneier i området der det er aktuelt med vindmøller og som «kan ha økonomiske interesser av en utbygging», ifølge klagen.

Men også Johansen avviser at han har vært inhabil i saken.

– Så langt jeg kan vurdere det, er det ikke noe i denne klagen. Jeg har diskutert dette med inhabilitet med en som skal ha greie på det. Kommunen engasjerte en jurist, så langt jeg skjønte, som var her en halv dag, og jeg gikk til vedkommende og gjorde oppmerksom på hvilket forhold jeg hadde til de som eventuelt hadde eiendom i Vestfjella, Jeg fikk et veldig klart svar om at dette slektskapsforholdet ikke omfattet inhabilitetsreglene, sier Johansen.

Lovlighetsklagen skal først behandles i Aremark kommune. Dernest er det mulig at den blir oversendt til Fylkesmannen i Østfold for endelig avgjørelse.