Hopp til innhold

- Nå ligger det is flere mil utover

Fiskerne på Hvaler sliter med å komme seg ut med båtene.

Is på Hvaler
Foto: Odd Magne Skjerdal / NRK

– Det var som å trykke på en bryter, så lå isen langt ut, forteller daglig leder i Fjordfisk, Kurt Allan Hansen.

Dermed sliter fiskerne med å komme seg ut på havet.

– Vi står foran store utfordringer. Det er noen båter som har tråklet seg gjennom isen for å få levert varene, men nå er det ille, sier Hansen.

(Artikkelen fortsetter under)

Fiskerne på Hvaler

Med noen års mellomrom får fiskerne på Hvaler problemer med isen.

Foto: Odd M. Skjerdal / NRK

LES OGSÅ:

Skjer med jevne mellomrom

– En kan gå på isen nå. Men om vinden snur, så kan det gå kort tid før det blir åpent hav igjen. Vi trenger sør-vestlige vinder for å få skjøvet varmt vann opp, sier Hansen.

Dette er dog ingen ny situasjon for fiskerne på Hvaler. Det skjer ikke hvert år, men det skjer med jevne mellomrom.

– Februar og mars er verst. Det er ikke så mange år siden vi hadde problemer med isen. For to eller tre år siden ble det landligge over lang tid for hele flåten, sier han.

– Et annet problem er når isbryterne starter opp i Østersjøen, så kommer isen opp hit med strømmen og vi får skru-is. Da får fiskerne problemer med å sette ut redskapen, legger han til.

Redningsskøyta ligger også

I går fortalte skipper på Redningsskøyta Horn Flyer til Fredriksstad Blad at de er omgitt av is og er mer eller mindre satt ut av spill for øyeblikket.

– Vi kommer avgårde hvis vi må, men det hadde tatt veldig lang tid. Vi hadde måttet stoppe ofte og tømme filtrene, sier skipper Knut Hveding på Redningsskøyta Horn Flyer til f-b.no.

Skipper Hveding vil ikke anslå hvor lang tid det vil ta dem å komme avgårde på nåværende tidspunkt.

– Det hadde nok snarere blitt Kystvakten og lignende. Men blir det for mye is kan ikke de gjøre noe heller. Da må man ty til luften. Skjer det noe, må man støtte seg på andre enheter, sier Hveding til f-b.no.