Hopp til innhold

Godlyd da døveorkesteret Maximus spilte for kongeparet i Vestfold

Kong Harald og dronning Sonja ble møtt av bandet Maximus da kongeparet kom til Signo i Andebu onsdag. Bandmedlemmene er døve eller døvblinde.

Kongeparet besøker Signo

Kong Harald og dronning Sonja ankommer Signo kompetanse- og skolesenter for hørselshemmede og døvblinde med ulike funksjonshemninger i Andebu i Vestfold onsdag formiddag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Norges eneste orkester med døve musikere, Maximus, spilte opp da kong Harald og dronning Sonja kom til Døvblindesenteret Signo i Andebu i Vestfold onsdag. Det ble også en stille eventyrstund.

Konferansier Knut Rune Saltnes ledet programmet på tegnspråk og ble stemmetolket da han minnet om et visdomsord fra musikklærer og kapellmester Jon Rosslund: Musikken lages i hodet, den blir ikke til i ørene.

Og det var ingen tvil om at det er fullt mulig å skape god musikk uten å høre den selv. Med stemmehjelp fra det lokale barne- og ungdomskoret JoySing, fremførte bandet Maximus Erik Byes sang «Vår beste dag».

Kong Harald og dronning Sonja ble møtt av bandet Maximus da kongeparet kom til Signo i Andebu onsdag. Bandmedlemmene er døve eller døvblinde.

Hør og se klipp fra «Vår beste dag».

– Mangt har dagen skjenket oss

– «Mangt har dagen skjenket oss av stort og smått», siterte kong Harald fra Erik Byes sang «Vår beste dag», da han talte til Andebus befolkning under folkefesten i formiddag.

Kong Harald brukte selv sangen i sin nyttårstale.

– Sangen er skrevet til Hjemmet for døves hundreårsjubileum. Og nettopp denne sangen har på en virkningsfull måte vært gjennomgangsmelodien under vårt besøk hos stiftelsen Signo, sa kongen.

Kongen sa også at de er imponert over det arbeidet som gjøres for å gi døve og døvblinde et bo-, arbeids- og skoletilbud i Andebu.

– Vi er imponert over hvordan dere tar vare på menneskeverdet, det unike og ukrenkelige individet, og at dere ikke gir dere før dere har funnet den enkeltes potensial, sa kongen.

– Viktig med samspill og fellesskap

Besøket i Andebu, både hos Signo og i sentrum, var preget av sang og musikk.

– Kulturlivet står åpenbart sterkt her i kommunen, sa kongen i sin tale. Det vi har fått oppleve i dag viser livsglede og begeistring og understreker betydningen av samspill og fellesskap, sa kongen.

Det blir reist en minnstein etter kongebesøket, og kongeparet skrev sine signaturer som senere skal overføres til minnesteinen.

Kongeparet overrasket av gave

Seks år gamle Victoria Gudbrandstuen hadde med seg et brodert våpenskjold som bestemoren Antonia Pedersen hadde brodert.

Overrekkelsen ble en overraskelse for kongeparet, fordi Victoria fikk lov av kongens sikkerhetsvakter å komme innenfor sperringen og gå rett bort til kongen med gaven.

Den falt i smak, og Victoria synes det var artig å gjøre dette litt utenom programmet.

Det ble også tid til en helt stille eventyrstund hos Signo.

– Nå skal dere få se, men ikke høre, sa konferansier Saltnes før Balas Kantor inntok scenen og fortalte eventyret om Rødhette og ulven - uten en lyd.

Kongepar på erten

Eventyrlig ble det også da Signos generalsekretær Inger Helene Venås avslørte at det lå en hemmelig liten overraskelse i de forseggjorte kubbestolene som var laget spesielt til kongebesøket.

Kreative hoder hadde gjemt erter i putene til Harald og Sonja, og kongen lo godt da han fikk høre dette etter at den offisielle delen av arrangementet var over.

– Kjente du noe til ertene, spurte han dronningen, men hun hadde ikke noe å utsette på sittekomforten. Dermed fikk Signos ansatte og brukere en lattermild bekreftelse på at vårt eget kongepar er mer hardføre enn prinsessen i H.C. Andersen eventyr.

Æresgjestene fikk også knyttet seg inn i Signos vennskapsteppe, og de lærte et par setninger på tegnspråk før de reiste til Andebu sentrum og en ny folkefest.

Onsdag ettermiddag er kongeparet i Tønsberg når den nybygde kopien av Osebergskipet sjøsettes. Skipsbyggerne hamret og oljet og tjæret til langt ut i sommernatten for å gjøre skipet klart til å settes ut på vannet.