Hopp til innhold

Max Manus-duo regisserer ny film

Historien om Thor Heyerdahl og Kon-Tiki-mannskapets reise over Stillehavet blir spillefilm.

Joachim Rønning (t.v.) og Espen Sandberg regisserer Kon-Tiki-film

Joachim Rønning (t.v.) og Espen Sandberg regisserer Kon-Tiki-filmen.

Foto: Scanpix/AP

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Kompisene Espen Sandberg og Joachim Rønning starter innspillingen av Kon-Tiki-filmen til sommeren.

Thor Heyerdahl på Påskeøya i 1983

Thor Heyerdahl på Påskeøya i 1983.

Foto: Scanpix / Scanpix
Kon-Tiki

Thor Heyerdahl og fem kamerater gjennomførte i 1947 Kon-Tiki-ekspedisjonen.

Foto: NRK

Det er Espen Sandberg og Joachim Rønning, begge fra Sandefjord, som skal regissere filmen. De har fått 18 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt.

Les: Smigret over Kon Tiki-film

Duoen fikk sitt store gjennombrudd med Max Manus fra 2008, hvor Aksel Hennie hadde hovedrollen.

- Smigret

Thor Heyerdahl junior er stolt over at farens liv fortsatt engasjerer.

- På den ene siden er jeg smigret over at mitt fars liv engasjerer. På den annen side, å se dramatiseringen av et liv jeg selv har vært med på leve gir blandete følelser, men jeg er ubetinget positiv til filmen, sier han til NRK.

Sønnen er glad for at prosjektet er i gode hender, når Max Manus-duoen Espen Sandberg og Joachim Rønning nå skal regissere filmen om hans far og Kon-Tiki-ferden.

- Jeg så ikke Max Manus filmen selv, fordi jeg kjente historien så godt gjennom bøkene. Men jeg vet at filmen var et fremragende produkt av internasjonal standard, så jeg er veldig fornøyd med at de karene får ansvaret for filmen om min far.

Hvem som skal spille Thor Heyerdahl selv er ikke bestemt.

Fra Peru til Olynesia

Nordisk Film skal produsere Kon-Tiki sammen med britiske Recorded Picture Company. Aage Aaberge vil være ansvarlige produsent sammen med Jeremy Thomas, som har produsert Oscar-vinneren The Last Emperor.

Det var i 1947 at Thor Heyerdahl gjennomførte Kon-Tiki-ekspedisjonen. Reisen gikk fra Peru til øya Raroia i Polynesia. Reisen tok 101 dager.

Larviksmannen ville bevise sin teori om at Polynesia kunne ha blitt befolket fra Sør-Amerikas vestkyst av folk som hadde tatt seg over Stillehavet på balsaflåter. Det fikk han bevist.

Premiere neste år

For filmen om ekspedisjonen fikk Heyerdahl Oscarprisen for beste dokumentarfilm i 1951. Det er også blitt laget dokumentarfilmer om flere av hans senere ekspedisjoner.

Filmprosjektet Kon-Tiki har vært utviklet i en årrekke av britiske Jeremy Thomas sammen med Thor Heyerdahl, inntil Heyerdahl døde i 2002.

Filmen om Thor Heyerdahl og hans fem kamerater som seilte 8000 kilometer over Stillehavet starter innspillingen i juni, og skal ha premiere høsten 2011.

Les: Flåtebyggere a la Thor Heyerdahl

Les også: Ny film fra Max Manus-kameratene

Nesbø-film

Jo Nesbø

Jo Nesbø er mannen bak Hodejegerne og Harry-Hole-bøkene.

Foto: Berit Roald / Scanpix
Knerten

Det blir en tredje film om Knerten og Lillebror.

Foto: Ari Willey/Paradox AS

Til sammen har tre spillefilmer fått produksjonstilskudd etter markedsvurdering fra Norsk filminstitutt.

Jo Nesbøs bok Hodejegerne skal filmatiseres. Filmen får 10,5 millioner kroner, og skal regisseres av Morten Tyldum, mannen bak Buddy og Falne engler.

Filmen handler om Roger, en mann som tilsynelatende har alt. Mannen er en av Norges mest vellykkede hodejegere. Spillefilmen blir en actionthriller som har premiere i august neste år.

Ny film om Knerten

En ny Knerten-film har også fått støtte. Rottenetter- og Mongoland-regissør Aril Østin Omundsen skal ha regi på filmen, som forteller om Knertens og Lillebrors nye utfordringer når familien flytter.

Det blir den tredje filmen om Knerten, som er basert på Anne-Cath. Vestlys barnebøker. Den første filmen hadde premiere i fjor høst. Film nummer to har premiere til høsten.Film nummer tre kan sees på kino høsten 2011.

Les:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark