Hopp til innhold

"Ishav" foran operaen

Italiensk skulptør ble inspirert av tysk maler til å lage monument i Horten som skal plasseres i Bjørvika.

Skulpturen settes sammen på Karljohansvern.

Skulpturen settes sammen ved dokka på Karljohansvern. I mai skal den slepes til Bjørvika og plasseres foran operaen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Rundt 1820 var en engelsk oppdagelsesreisende på en Nordpolen-ekspedisjon for å finne en nordvest-passasje. Den tyske kunstneren Caspar David Friedrich ble inspirert av ekspedisjonen og malte bildet "Das Eismeer" ("Ishavet").

Les også:

Slik blir nye Bjørvika

Alt klart for operaopninga

Spesiell utfordring

I 2007 vant den italienske kunstneren Monica Bonvicinis skulptur "Hun ligger" konkurransen om et såkalt vannprosjekt, et monument som skulle plasseres i sjøen utenfor det nye operahuset i Bjørvika i Oslo. Bonvicini baserte skulpturen på en ide hun fikk etter å ha sett maleriet "Das Eismeer" - og det ble bedriften SIAS på Karljohansvern i Horten som fikk oppdraget med å lage den 16 meter høye stål- og glasskonstruksjonen. Det var en spesiell utfordring å få, sier driftssjefen ved SIAS, Hans Tangen. Han er prosjektleder for bygginga.

Video nsps_upload_2010_2_19_14_32_5_2147.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Vannskulptur til Bjørvika.

Skal slepes til Bjørvika

Jon H. Fedje og Jan Løken jobber med å lage skulpturen ved SIAS. Det har vært et spennende prosjekt å holde på med.

- Det er artig å jobbe med noe som er litt utenom det vanlige!

Monica Bonvicini foran den halvferdige skulpturen.

Den italienske kunstneren Monica Bonvicini foran den halvferdige skulpturen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Skulpturen består av firkantstål og 8 millimeter tykt herdet glass. Når alle elementer er ferdig montert, skal den slepes til Bjørvika og festes i sjøbunnen slik at den kan rotere rundt sin egen akse og dessuten 360 grader.

- Derfor kommer skulpturen til å være i bevegelse hele tiden, påvirket av vind, vær, sjø, lys og nedbør. Dessuten er den laget slik at den kan stå i hundre år!

Det sier Leif Terje Løddesøl, leder av kunstutvalget som har valgt ut kunstprosjektene knyttet til Den Norske Opera & Ballett. Han forteller at det kom inn 157 forslag til vannprosjektet.

- Ikke bare tørrfisk!

- Det er viktig at det offentlige rom ikke bare er et tomt rom, og vi synes også det er på sin plass å knytte skulpturen til sjøen. Sjøen frakter mer enn tørrfisk og olje, den frakter også ideer. Hele verden har det samme havet. Det er noe av tanken med prosjektet, sier Oddvar I. N. Daren, en av tre kunstnere som sitter i kunstutvalget.

Kunstneren selv, Monica Bonvicini, var først noe skeptisk til å melde seg på i konkurransen, men hun ombestemte seg da hun så hvor skulpturen skulle plasseres. Nå kan hun nesten ikke vente til hun ser skulpturen på plass.

- Det har vært en lang prosess, og mange mennesker har vært involvert. Nå håper jeg bare at "Hun ligger" vil se ut som det bildet jeg hadde i hodet for fire år siden!