Hopp til innhold

Mener akuttfasen er over

Akuttfasen etter oljeutslippet fra det grunnstøtte skipet Full City utenfor Langesund er over mener Kystverket. De sier de nå har kontroll på det som er av olje igjen i skipet.

Sjheimevernet ved Full City
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Nå går aksjonen inn i en lengre driftsfase, slik de allerede har gjort i forbindelse med oljesølet som rammet Vestfold.

IUA Telemark, som leder aksjonen på land, definerer akuttfasen til minimum å vare fram til skipet er tømt og helst fjernet.

- Så lenge skipet ligger der representerer det en fare for miljøet, sier Finn Flogstad, som leder IUA Telemark, det interkommunale utvalget mot akutt forurensning.

- Selv om Kystverket og IUA har ulik oppfatning om hva som er akuttfase, er det ingen konflikt i dette, sier Flogstad. Det ligger fortsatt olje i viker og bukter og mange svaberg, strender og rullestein er forurenset av olje.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte Langesund onsdag.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Har kontroll

Forsvarsminister Anne Grethe Strøm Erichsen sier til NRK at forsvaret stiller mannskap og materiell til disposisjon når politiet, Kystverket eller andre som får et behov ved en akutt katastrofe.

- Når Kystverket sier de nå har kontroll over oljen som er igjen i skipet, og svært mye er grovrenset langs strendene, er det naturlig å trekke tilbake en del av mannskapene fra forsvaret, sier forsvarsministeren.

Derfor trekkes nå HV-styrkene fra HV03 (Buskerud og Telemark) tilbake.

Sjøheimevernet blir

- Vi opprettholder støtten fra sjøheimevernet og kystvakten, sier Strøm Erichsen.

Sjøheimevernet har hatt om lag 40 mannskaper og seks fartøyer på plass i aksjonsområdet kort etter grunnstøtingen.

- Vi blir her på ubestemt tid, men halverer styrken. Det betyr at vi fortsatt har om lag 20 personer og tre fartøyer på plass. I tillegg skal Kystvakten fortsatt være på stedet, sier sjefen for sjøheimevernet, orlogskaptein Tore Lasse Moen.

Stråholmen reddet

Kraftaksjonen som ble satt inn på Stråholmen tirsdag resulterte i at det ble fjernet 17 tonn med olje og oljeforurenset tang med ren håndkraft.
140 mann fra heimevernet deltok sammen med IUA-mannskapene, miljøorganisasjonen WWF og frivillige i regi av Stråholmen Vel. Denne kraftaksjonen fortsatte onsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stråholmen renses av HV-soldater

HV-soldater i hvite vernedrakter renser fjæra for olje på Stråholmen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I løpet av to dager er det tatt opp 30 tonn olje og oljeforurenset tang på Stråholmen.

– Kraftaksjonen på Stråholmen er vellykket, sier Finn Flogstad som leder aksjonen i regi av Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensing.

Grovsaneringen av Stråholmen er på det nærmeste ferdig, det noen mindre flekker med oljeforurensing som vil bli tatt bort i løpet av et par dager. Det vil fortsatt være en rekke steder på Stråholmen der det er olje, og finsaneringen av strendene vil pågå i lang tid framover.

- I dag reddet de Stråholmen og sikret at trekkfuglene som kommer i mindre grad enn de siste dagene, kan bli utsatt for oljesøl, sier informasjonsansvarlig for IUA Telemark, Vivi Sævik.

- Slik det ser ut nå, kan trekkfuglene som kommer nordfra i september lande trygt på Stråholmen før de flyr videre til varmere breddegrader, sier Ingvar Oland ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Telemark.

Les også: Kan koste en halv milliard