Hopp til innhold

Tennene avslører omsorgssvikt

Nå skal tannleger lære seg tegnene slik at de kan varsle barnevernet.

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsfoto

Foto: Rainer Prang / Norsk Tannvern

For barns dårlige tenner og det at de ikke møter opp til tannlegetimen, kan nemlig avsløre omsorgssvikt.

Tannhelsetjenesten innrømmer at de i liten grad har fulgt opp barn med spesielt dårlige tenner, men nå skal opplæring gjøre at tannleger og tannpleiere oftere skal melde fra til barnevernet.

Møter ikke opp

Tannhelsetjenesten bare i Vestfold behandler 28.000 barn og unge mellom 1 til 20 år. De siste årene har de sett de en økning i tannråte hos yngre barn, og det er også en betraktelig økning i pasienter som ikke møter opp til timene sine.

Dette kan være et tegn på omsorgssvikt fra foreldre, sier en bekymret direktør for tannhelsetjenesten i Vestfold, Bengt Berger

- Det første vi opplever er at barna ikke kommer til oss, de hjemme følger ikke opp at de har tannlegetime, sier han.

Berger sier at dårlig tannhelse hos yngre, og det at pasienter ikke møter opp til timene sine, kan si mye om andre forhold hos personen

- Vi ser at de som uteblir fra timene hos oss også er de som dropper ut fra andre skoletimer, sier han.

Kan avdekke mye

"Tenner er livets speil" sier tannhelsedirektøren og derfor kan tannleger og tannpleiere ganske klart avdekke hva slags forhold et barn lever under.

- Oralsex er noe vi kan se spor etter i munnen. Det kan også være vold, slag mot ansiktet, blåmerker og andre ting, sier han.

Men direktøren sier at de har vært for dårlige til å sende bekymringsmeldinger til barnevernet i slike tilfeller.

- Vi skal føle oss sikre og trygge på at dette er noe vi har noe med. Men nå skal vi innføre rutiner som sikrer at vi håndterer slike saker riktig, sier han.