Hopp til innhold

Feil på hver fjerde dødsattest

En av fire dødsmeldinger er fylt ut mangelfullt eller feil.

Det skal fylles ut dødsmeldinger på alle personer som dør, og det er legen som undersøker den døde som plikter å fylle ut skjemaet.

Ifølge kommuneoverlege i Tønsberg, Stein B. Holan, er det viktig at dette gjøres riktig,  for at vi skal få en dødsstatistikk som er til å stole på i Norge.

Merarbeid for kommunen

Holan skriver i en e-post til NRK at kommunen mottar omlag 500 dødsmeldinger årlig, og at når en av fire må følges opp, fører det til mye ekstra-arbeide for kommunen.

- Mye er helt unødvendig arbeid. Ofte er det vanskelig å finne tilbake til en primærlege som kjente den avdødes sykdommer, noen ganger bor pasienten i en annen kommune, og noen ganger er dødsmeldingen så mangelfullt utfylt at vi ikke greier å finne frem til noen lege som kan hjelpe med opplysninger, skriver Holan.

Fylkeslege Svein Lie sier Fylkeslegens kontor også kjenner til problematikken, og jobber med den.

- Vi har deltatt i diskusjoner om forbedringsmligheter og ser at det blir løst. Vi har også henvendt oss til folkehelseinstituttet for å peke på dette som et problem som ikke bare gjelder Vestfold.

Bedre opplæring av legene

Kommuneoverlege Holan påpeker at kommunen mottar alle dødsmeldingene for de som dør på sykehuset, også for de som er bosatt i andre kommuner, fordi sykehuset ligger i Tønsberg.

Fungerende medisinsk fagsjef på sykehuset i Vestfold Martin Handeland er enig med kommuneoverlegen i at 25 prosent feil i dødsmeldingene er for mye.

- Det er et for høyt antall som sykehuset i Vestfold ikke kan være bekjent av. Derfor må vi prøve å forbedre den statistikken og målet vårt er at ingen dødsmeldinger skal være feil utfylt.

Handeland innrømmer at sykehuset ikke oppfyller de kravene som myndighetene stiller til dem nå i forhold til dødsmeldingene. Han mener opplæringen i å fylle ut dødsattestene må bli bedre.

- Jeg tror bakgrunnen kan ligge i at det er utfordrende å fylle ut dødsmeldingene. Det stilles bestemte krav til hvordan dødsårsak skal registreres, det er for å få et godt dødsårsaksregister nasjonalt sett, og jeg tror at opplæringen i de kravene må bli bedre og gjentas oftere på sykehusene, sier Handeland.