Hopp til innhold

Utslippsfri bydel på Skoppum

Norges første utslippsfrie bydel kan bli i Horten.

Planlegger utslippsfri bydel

Bondelaget har engasjert Maria Svaland i arkitektfrimaet Snøhetta for å lage en utslippsfri bydel på Skoppum.

Foto: Amund Kind, Bondelaget i Vestfold.

Arkitektfirmaet Snøhetta er kjent for blant annet Biblioteket i Alexandria i Egypt, operabygget i Bjørvika i Oslo og oppbyggingen av Grand Zero i New York. Nå ønsker de å være med å lage en mulighetsstudie for Skoppum; Knutepunkt Horten Vest.

Positivt bidrag

– Snøhetta har valgt å engasjere seg i nytt knutepunkt i Horten Vest for å kunne videreføre tidligere arbeid med å fortette uten å utnytte matjord, samt å fortette med høye miljøambisjoner. Vi oppfordrer beslutningstakere til å definere felles visjoner for fremtidens byer der tidslinjen er 100 år frem i tid, sier Maria Svaland.

Det er mange foreninger og lag som sammen har tatt initiativet for prosjektet Knutepunkt Horten Vest. Blant dem er Naturvernforbundet i Horten, Borre vel, Nykirke velforening, Jareteigens velforening, Bondelaget, Bygdekvinnelaget, Adaltjernets venner, og representanter fra flere politiske partier. Sammen har de leid inn arkitektfirmaet Snøhetta.

Bevarer matjord

I Horten er beslutningen om hvor jernbanen og den nye jernbanestasjonen skal gå ennå ikke tatt. To løsninger skaper debatt. Noen vil ha stasjon på Skoppum, andre vil ha den til høyskolen på Bakkenteigen, siden det er mange som skal dit.

Men dersom stasjonen havner på Bakkenteigen betyr det at mye jordbruksjord som i dag kan produsere mat blir lagt under skinner.

For initiativtagerne og Snøhetta handler dette derfor også om å bevare god matjord.