Hopp til innhold

Politiet: – Skjerpende at han ga narkotika til flere barn

Politiet krever at mannen fra Porsgrunn, som blant annet er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente, skal fengsles i to og et halvt år.

Torunn Fossli Sæthre

Politiinspektør Torunn Fossli Sæthre mener den tiltalte 30-åringen bør dømmes til to og et halvt år i fengsel.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Det kom frem i sluttprosedyren i Nedre Telemark tingrett torsdag kveld.

– Den ubetingede straffen er basert på den rettspraksisen som er på de straffebestemmelsene han er tiltalt for. Vi har trukket opp der vi mener det foreligger bevis for at det skal være straffeskjerpende omstendigheter. Samlet sett mener vi at to år og seks måneder er en rimelig straff i denne saken.

– Hvor har dere trukket opp?

– Det som trekker opp saken er seksuell omgang med barn under 16 år og truslene han har fremsatt. Det er også en betydelig del som ligger på dette å omsette narkotika til mindreårige i såpass stort omfang.

Thomas Wyller

30-åringens advokat Thomas Wyller mener hans klient bør dømmes til en maksstraff på ett år og seks måneder.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

30-åringen er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente, grove trusler, salg av narkotika og ulovlig oppbevaring av våpen.

I går fortalte den nå 15 år gamle jenta i retten at hun var 13 år første gang den tiltalte forgrep seg på henne. Hun følte seg da tvunget til dette.

I en alder av 14 år ble hun gravid med mannen, men hun tok abort. I retten i går tilsto 30-åringen seksuelt misbruk av jenta.

– Ensidig etterforskning

30-åringens advokat mener aktors påstand er altfor høy.

– Jeg la ned påstand om frifinnelse på en del av punktene. Skulle han bli domfelt på alt, vil jeg tro at en straff på ett år og seks måneder er passende etter norsk lov, sier Thomas Wyller.

Han sier at klienten hans føler at politiet har drevet med en ensidig etterforskning.

– Han sier politiet har gjort han til en syndebukk for et helt milljø som han kun er en liten del av.

Heidi Ysen og Torunn Fossli Sæthre

Bistandsadvokat for 15-åringen Heidi Ysen og aktor Torunn Fossli Sæthre i pausen under rettssaken i Nedre Telemark tingrett torsdag.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Bedt om å juge

I rettens andre dag vitnet flere av 15-åringens venninner og bekjente av den tiltalte 30-åringen.

Den tidligere bestevenninna av den fornærmede, en 14 år gammel jente, fortalte at den fornærmede 15-åringen hadde kontaktet henne før rettssaken og bedt henne juge om det som skjedde i leiligheten.

Hun tegnet et positivt bilde av den tiltalte, men beskrev en hverdag bestående av mye rus i 30-åringens leilighet i sentrum av Porsgrunn fra sommeren 2011 frem til nyttår.

Overgrepene ble kjent etter at politiet tirsdag fortalte på en pressekonferanse at de har rullet opp et narkomiljø i Grenland, der flere barn og unge har blitt utnyttet.