Hopp til innhold

Slipper å gå enda et år i 10. klasse

Elever uten oppholdstillatelse får nå tilbud om videregående skole. Flere har gått flere år i 10. klasse, men nå får ungdommene mer utdannelse.

Koorush Ansari, Torvan Kider.

Det betyr mye for Koorush Ansari og Torvan Kider å få slippe et år til i 10. klasse.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

NRK fortalte tidligere i år om en gruppe unge på Holla ungdomsskole i Nome som går flere år i 10. klasse fordi de ikke har rett på videregående opplæring.

Nå har saken fått en løsning og ungdommene kan planlegge videre skolegang.

– Dette er stort

Koorush Ansari er an av ungdommene som endelig får mulighet til å begynne på videregående skole. Det er setter han stor pris på.

– Det er stort å slippe å gå 10. klasse om igjen, det er nå det begynner, sier han.

Bak seg har han snart to år i 10. klasse på Holla ungdomsskole i Nome. Sammen med flere andre, unge asylsøkere uten oppholdstillatelse har han ikke hatt mulighet til å ta videregående opplæring. Det er ingen rett for folk uten oppholdstillatelse, selv om mange har vært i Norge i mange år og på alle måte kvalifiserer for videregående skole.

Nå har Telemark fylkeskommune bestemt at det skal gis penger til dette, slik at også denne gruppa for ta mer utdanning etter grunnskolen.

Rektor Rolf Pettersen.

Rektor Rolf Pettersen ungdommer får slippe og gå flere år i 10. klasse i årene framover også.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Så lenge de er her og går og venter på en forandring i livssituasjonen sin, så skal de ha en meningsfylt og utviklende hverdag i videregående opplæring sin regi. Det sier Jørun A. Ruud, leder i hovedutvalg for kompetanse i Telemark fylkeskommune.

– Betyr alt for framtiden

Dermed er problemet løst og ungdommene kan begynne å se fremover. Rektor ved Holla ungdomsskole, Rolf Pettersen, har et håp om at ordningen skal bli varig.

– Jeg håper dette kan bli fast hvert år framover, så vi slipper og tilby dem en tiende år til for at de skal ha et sted å gå.

Også Torvan Kider gleder seg over at situasjonen nå er løst.

– Det betyr absolutt alt for framtiden og for det vi kommer til å bli. Det betyr at vi får en sikker framtid, sier han.