Hopp til innhold

Sjekk dette huset!

Lurer du på hvordan du skal stable all veden du har? Her kommer det et forslag. Dette huset er laget av bjørk og or.

Olav Moen

Olav Moen, daglig leder i Seljord Personal, oppfordrer folk til å bruke vedhuset

Foto: Privat

Det hele startet i vår da attføringsbedriften Seljord Personal hadde et kurs med stell av motorsag og ryddesag. Arbeidsgjengen måtte selvfølgelig bruke motorsagene. Og resultatet ble en haug med trestokker. Stokkene ble kappet og kløyvd etter hvert siden lokalene til Seljord Personal blir varmet opp med ved. Men hva skulle Seljord Personal gjøre med denne store vedhaugen.

– Vi kunne ikke bare be deltakerne lage en lang rekke med ved. Så vi satte oss ned og tenkte litt, og så kom det en lysende ide. Kunne vi lage et vedhus?, sa Olav Moen, daglig leder i Seljord Personal.

To lag med ved

Vedhuset i Seljord

Vedhuset i Seljord

Foto: Olav Moen

Først prøvde de å lage huset på den tradisjonelle måten med stabling i hjørner og slikt. Men de fant fort ut at det ikke gikk. Så de lagde et rammeverk med halvannen tom åtte. La sviller i bunn, lagde hjørnestolper, og la toppsviller oppå der igjen.

– Og så gikk jeg bort i garasjen og rota litt. Det måtte jo være noe utstyr som kunne brukes slik at det kunne se ut som et hus. Der fant jeg de gamle vinduene til hytta mi og en gammel utgangsdør, sier Olav Moen.

Tre vinduer og en dør ble satt opp inne i rammeverket. Resultatet ble et rammeverk uten vegger. Dermed begynte stablejobben. Hytta ble til og med dobbeltisolert.

– Vi la først et lag med ved, og så et til på innsiden slik at den bli litt tett, sier Olav Moen.

Toppsvillen

Toppsvillen

Foto: Olav Moen

Ligningsverdi

Til slutt la de taket. Fire dager brukte deltakerne på å bygge huset som består av vedkubber av bjørk og or.

– Huset er 3,5 m ganger 5,5 meter. Ligningsverdien er nok omtrent lik verdien på veden, kanskje en syv, åtte, ni tusen kroner, sier Olav Moen.

De ansatte og deltakerne på kurset har hatt mye moro med vedhuset. Og spørsmålene om det er lovlig å sette opp slike vedhus og hva det skal defineres som, har vært til stor fornøyelse.

– Jeg går ut i fra at dette ikke er meldepliktig. Jeg har ikke snakket med Kåre Groven som er teknisk sjef i Seljord kommune, men jeg regner med det går igjennom, sier Olav Moen.

Det er mye som ikke er forskriftsmessig laget på vedhuset, blant annet brannforskriftene. Der innrømmer Olav Moen at de har tatt seg litt til rette.

– Men sier teknisk sjef at den skal ned, selvfølgelig så gjør vi det. Jeg tror ikke han gjør det, han vil kose seg med den han og, sier daglig leder.

Må ta med egen ved

Deltakerne lagde også en fin uteplass fordi noe av veden var så stor at det ikke var mulig å kløyve den. De lagde kubber til stoler og bord, en bålplass og hang til og med opp en kaffekjele. Og Olav Moen oppfordrer folk til å bruke vedhuset, men de må ta med seg sin egen ved, ler han.

– Døra er ikke låst, så vil folk bruke huset er de hjertelig velkommen til det, sier han.

– Den skal stå et år eller to, så etter et par år så er det bare aske igjen, sier Olav Moen.

Bålplassen

Bålplassen

Foto: Olav Moen / Privat