Hopp til innhold

– Utenkelig at jeg tente på gartneriet

Rettsaken mot gartnerieier Per Dalene i Skien startet i dag. Det dreier seg om brannstiftelse med skader for 50 millioner kroner og økonomisk svindel på 20 millioner. Han erkjenner ikke straffskyld for brannen.

Per Dalene og gartneriet

Gartnerieier Per Dalene nekter for å ha satt fyr på gartneriet i juni 2009.

Foto: Kristin Kjær og Berit Heggholmen / NRK

Politiet og forsikringsselskapet mener de har håndfaste bevis før økonomisk svindel. Påstanden om brannstiftelse som ødela gartneriet og salgsanlegget Botania, er derimot mer usikker.

Hilde Skei Kostveit og aktor

Politiadvokat Hilde Skei Kostveit og statsadvokat Per Halsbog i Nedre Telemark tingrett tirsdag.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Da rettsaken startet i dag erkjente Per Dalene ikke straffskyld på de fleste av tiltalepunktene.

Han erkjenner imidlertid straffskyld for tiltalepunktene om å ha sendt fiktive fakturaer i 2008, men ikke for å ha tent på gartneriet.

Retten er nå i en innledende fase. Saken er ventet å vare i 29 dager med 104 vitner.

NRK følger rettsaken.

Torpedoer

Gartnerieieren har helt siden brannen i juni 2009 sagt at to utenlandske torpedoer satte fyr på kontorbygget til gartneriet. Selv kom han seg unna ved å hoppe ut vinduet og fikk selv skader.

22. juni 2009 sa han at han hadde fått trusler kort tid forut for brannen..

– Jeg fikk trusler fra en person som truet meg med å si «kill and destroy», fortalte han til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brann Dalene gartneri

Røyken fra brannen kunne sees over store deler av Grenland sommernatten i 2009.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det er helt utenkelig

Påtalemyndigheten mener at Dalene selv tente på for å få utbetalt forsikringssummen, for den del av anlegget som hans selskap kontrollerte.

Hele anlegget med gartneri og salgsanlegget Botania, som eies av Grønt Holding, var forsikret for 50 millioner kroner. Men fellende bevis er ikke kommet. Dalene selv sa at han ikke hadde noe med brannen å gjøre.

– Det er helt utenkelig. Helt utenkelig.

Brannstiftelsen blir en vanskelig oppgave for retten å ta stilling til, i den 29 dager lange rettsaken. Hele 104 vitner skal forklare seg.

– Sendte ut fiktive fakturaer

Den andre siden av saken, som gjelder økonomisk utroskap helt tilbake til 2006, dreier seg om vanskelige forhold rundt ut- og innleie, såkalte leasingkontrakter.

Forsikringsselskapet IF og påtalemyndigheten mener de kan føre bevis for at Dalene flere ganger har leid ut inventar og installasjoner i gartneriet og i blomsterforretninger, som tilhørte leasingselskaper. Videre er det påstander om at han har sendt ut fiktive fakturaer.

På denne skal måten skal han ha tjent store beløp. Dalenes advokat Morten Wexels sier at tiltalte ikke har gjort noe av det påtalemyndigheten hevder.

I dag ligger gartnerianlegget fortsatt som en brannruin der det ikke er ryddet opp. Det er selskapet Grønt Holding som eide Botania da det brant. Forsikringsselskapet sier at det er eiernes ansvar å rydde opp. Det ser ikke ut til at noe blir gjort før etter at saken mot Per Dalene er avgjort.

NRK.no følger rettsaken.

Brann i Dalene gartneri

Slik ser det ut på brannruinen også i dag. Trolig blir ikke området ryddet før etter at rettsaken er over, og det har kommet en dom.

Foto: Nils Martin Brandvik / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark