Hopp til innhold

Aksjon for rekonstruksjon av gammel kirke

Flertallet av kandidatene til det nye menighetsrådet i Porsgrunn vil ikke bygge en kopi av den gamle kirken. Nå stiller Kjell Klevjer Aas som motkandidat, og vil kjempe for en gjenreisning av den gamle kirken.

Østre Porsgrunn kirke.

Slik så Østre Porsgrunn kirke ut.

Foto: Trygve Strømstad

Natt til 11.april i år brant Østre Porsgrunn kirke ned til grunnen. På branntomta skal det bygges en ny kirke. Allerede dagen etter brannen var debatten i gang om hvordan et nytt kirkebygg skulle utformes.

I følge en undersøkelse som NRK har gjort, vil ingen av de 16 kandidatene til kirkevalget i Porsgrunn sokn, bygge en kopi av den gamle kirken.

Dette mener de 16 kandidatene til menighetsrådet til Østre Porsgrunn kirke.

Nå er det satt i gang en organisert kampanje for å få stemt inn kandidater som ønsker en rekonstruksjon av Østre Porsgrunn kirke.

Garanterer for å jobbe for gammel kirke

Kjell Klevjer Aas

Kjell Klevjer Aas, stiller seg til disposisjon, og vil jobbe for at kirken bler rekonstruert.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Østre Porsgrunn kirke var et fyrtårn i Porsgrunn. Jeg ønsker at den skal gjenoppstå igjen som et fyrtårn for alle i Porsgrunn. Og at den ser likedan ut utvendig som den gamle, sier Kjell Klevjer Aas.

Kjell Klevjer Aas er en av de som har fulgt debatten, og nå har han bestemt seg. Han stiller seg til disposisjon til kirkevalget, og garanterer at han vil kjempe for en kopi av den gamle kirken, dersom folk fører opp han på stemmeseddelen.

– Jeg stiller mitt navn til disposisjon til kirkevalget. Jeg vil gå inn for å bygge den opp igjen sånn som den var ekstriørmessig. De som vil stemme på mitt navn, de gjør det. Og de skal få garantien min for at jeg skal gå inn for at Østre Porsgrunn kirke blir Østre Porsgrunn kirke, sier Klevjer Aas.

Det utvendige er viktig

Hvordan kirken blir innvendig, er ikke viktig for Kjell Klevjer Aas. Han mener at den nye kirken skal være moderne innvendig. Men at utvendig skal Østre Porsgrunn kirke være som den var.

– Hvordan den blir innvendig har ikke jeg så veldig mye mening om, men den må bli moderne, sier Kjell Klevjer Aas.

Vurderer å starte valgkamp

Kjell Klevjer Aas vurderer nå å starte en valgkamp og gå ut i mediene for å fortelle om sitt kandiatur. Han har fått mange tilbakemeldinger på sitt og andres utspill allerede. Det er årsaken til at han stiller til valg.

– Det er mange som deler vårt syn, sier Kjell Klevjer Aas.

Motstanderne til Kjell Klevjer Aas og meningsfellene hans, mener det er de trofaste kirkegjengerne som bør bestemme hvilke form den nye kirken bør få.

– Jeg vil ikke definere hvem som er trofaste kirkegjengere eller ikke. Jeg er også medlem av kirken og er meningsberettiget, sier Kjell Klevjer Aas.

Hvem kan stemme?

Det er bare de som bor i Porsgrunn sokn som kan stemme på kandidatene til Porsgrunn menighetsråd. Ved forrige valg var det bare rundt 10 prosent som stemte ved menighetsvalget. I år kan andelen som stemmer bli adskillig høyere.

Slik fører du opp en annen kandidat i Kirkevalget

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark