Hopp til innhold

Jakter på de ukjente

Nå starter jakta på de ukjente bie- og vepseartene i Norge. Norsk institutt for naturforskning setter ut feller for å kartlegge ukjente arter av insekter. En av fellene står i Skien.

Nå i sommer blir det jakta på ukjente bie- og vepsearter her i landet. For fjerde år på rad er det derfor satt ut feller en rekke steder for å kartlegge insektene i tørre og varme sandområder.

Nå starter jakta

Omringa av gigantiske sandmasser finnes et av landets største forekomster av veps. I sandtaket på Nenset i Skien skal forskerne fange og studere vepsen.

– Å finne veps er litt utspekulert. Det er veldig mange spesielle krav vepsene trenger. Vi finner de gjerne i tørre områder og i skråninger vendt mot sola. Her i sandtaket er det perfekt å finne veps og bier, sier seniorforsker Frode Ødegaard, i Norsk institutt for naturforskning.

vepseforskning

Frode Ødegaard bruker enkle midler for å fange de ukjente artene han skal forske på.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

20 nye arter

Den kjente insektsforskeren er med på å redigere rødlista over utrydningstrude arter. Han synes sandtaket i Skien er et spennende sted.

– Jeg fant jo 20 arter av bier i en skråning her i april. Det er jo veldig bra, forklarer Ødegaard, som har vært fascinert av insekter siden han var liten.

Det fins mellom sju og åtte tusen arter bare av veps, men bare halvparten er kjente.

– Det er intelligente insekter. De er søkende og de mest avanserte insektene vi har og er overraskende dårlig kartlagt til nå, sier forskeren.