Norges farligste dyr

Glem ulv, bjørn og gaupe - det er vepsen som er Norges farligste dyr!

Veps
Foto: Hans Otto Bordvik / NRK

En til to nordmenn dør av vepsestikk hvert år. Derfor kan vi plassere veps på toppen av dyrene som er farligst for oss her i landet. På andre og tredjeplass kommer ku og hund.

Allergi

For de fleste av oss vil et slikt stikk neppe utgjøre noen fare, selv om det både svir og hovner opp. Men hvis du har vepse- eller bieallergi, er situasjonen helt annerledes. Da kan et eneste vepsestikk føre til alvorlige reaksjoner, i verste fall døden.

For er man sterkt allergisk mot veps, haster det virkelig med å få hjelp. De kraftige reaksjonene kommer etter bare noen få minutter etter stikket.

Flest voksne

Bi- og vepseallergi er en allergi som oftest kommer i voksen alder. Reaksjonene kommer helt uventet, som "lyn fra klar himmel". Mange vet ikke på forhånd at de er allergiske og kanskje har de til og med blitt stukket tidligere – uten å ha fått noen uvanlige problemer. For å kunne reagere allergisk, må man først ha blitt sensibilisert. Det betyr at man har blitt stukket av veps eller bie, og man må ha antistoffer mot disse insektsgiftene i blodet. Neste gang man blir stukket, så vil man få en kraftig allergireaksjon.

Vepsestikk

STUKKET: Vepsestikk på foten. Huden blir rød og opphovnet, og det svir og gjør vondt.

Foto: MMS: Øyvor Bakke / NRK


Dødlige reaksjoner

En vanlig reaksjon på vepsestikk kan være hevelse, svie, rødme og varme. Det kommer rundt stikkstedet og er ikke en allergireaksjon.

En allergisk reaksjon på veps eller bistikk fører gjerne til hevelser også langt unna stikkstedet, og til kløende utslett og hevelser som kan bre seg til hele kroppen. En slik reaksjon kommer gjerne rett etter stikket og kan i verste fall også føre til blodtrykksfall og pusteproblemer. Veldig farlig, med andre ord.

Så husk, hvis du føler deg dårlig etter å ha blitt stukket av den stripete sinnataggen, dra på legevakten med én gang!

Vepsebrodd

MIKROSKOPBILDE: Dette er brodden på en veps sett gjennom et mikroskop.

Foto: www.landcareresearch.co.nz



Hvorfor dør bier av å stikke oss, mens vepsen kan fly videre og stikke noen andre?

Svaret ser du her.



Kilder:
www. nettdoktor.no, www. sinnetshelse.no

Kulturstrøm

  • Putin vil kontrollere rappmusikk

    President Vladimir Putin meiner rapp er basert på «sex, dop og protestar» og vil kontrollere bruken av rappmusikk blant russarar. Han ytra ønskjet på eit møte med kulturelle leiarar i St. Petersburg denne veka. Eit forbod er ikkje aktuelt.

  • Nordmann Europas beste filmfotograf

    Martin Otterbeck blei laurdag kveld hedra som Europas beste filmfotograf under European Film Awards (EFA) i Sevilla i Spania. Fotoprisen fikk han for Erik Poppes film «Utøya 22. juli». Det er 31. gang at European Film Awards går av stabelen.