Hopp til innhold

Norges farligste dyr

Glem ulv, bjørn og gaupe - det er vepsen som er Norges farligste dyr!

Veps
Foto: Hans Otto Bordvik / NRK

En til to nordmenn dør av vepsestikk hvert år. Derfor kan vi plassere veps på toppen av dyrene som er farligst for oss her i landet. På andre og tredjeplass kommer ku og hund.

Allergi

For de fleste av oss vil et slikt stikk neppe utgjøre noen fare, selv om det både svir og hovner opp. Men hvis du har vepse- eller bieallergi, er situasjonen helt annerledes. Da kan et eneste vepsestikk føre til alvorlige reaksjoner, i verste fall døden.

For er man sterkt allergisk mot veps, haster det virkelig med å få hjelp. De kraftige reaksjonene kommer etter bare noen få minutter etter stikket.

Flest voksne

Bi- og vepseallergi er en allergi som oftest kommer i voksen alder. Reaksjonene kommer helt uventet, som "lyn fra klar himmel". Mange vet ikke på forhånd at de er allergiske og kanskje har de til og med blitt stukket tidligere – uten å ha fått noen uvanlige problemer. For å kunne reagere allergisk, må man først ha blitt sensibilisert. Det betyr at man har blitt stukket av veps eller bie, og man må ha antistoffer mot disse insektsgiftene i blodet. Neste gang man blir stukket, så vil man få en kraftig allergireaksjon.

Vepsestikk

STUKKET: Vepsestikk på foten. Huden blir rød og opphovnet, og det svir og gjør vondt.

Foto: MMS: Øyvor Bakke / NRK


Dødlige reaksjoner

En vanlig reaksjon på vepsestikk kan være hevelse, svie, rødme og varme. Det kommer rundt stikkstedet og er ikke en allergireaksjon.

En allergisk reaksjon på veps eller bistikk fører gjerne til hevelser også langt unna stikkstedet, og til kløende utslett og hevelser som kan bre seg til hele kroppen. En slik reaksjon kommer gjerne rett etter stikket og kan i verste fall også føre til blodtrykksfall og pusteproblemer. Veldig farlig, med andre ord.

Så husk, hvis du føler deg dårlig etter å ha blitt stukket av den stripete sinnataggen, dra på legevakten med én gang!

Vepsebrodd

MIKROSKOPBILDE: Dette er brodden på en veps sett gjennom et mikroskop.

Foto: www.landcareresearch.co.nzHvorfor dør bier av å stikke oss, mens vepsen kan fly videre og stikke noen andre?

Svaret ser du her.Kilder:
www. nettdoktor.no, www. sinnetshelse.no

Kulturstrøm

 • Russisk redaktør på ettersøkt-liste

  Mandag ble Marina Ovsyannikova satt på en ettersøkt-liste for angivelig brudd på husarrest i påvente av rettssak i Russland, skrtiver AFP.

  Redaktøren protesterte mot Moskvas Ukraina-offensiv under en direktesending, etter at Russland gikk til krig i vinter. Hun hadde en plakat med påskriften «No war» og ropte «stans krigen».

  Hun har tidligere fått 50.000 rubler i bot for å ha krenket landets væpnede styrker. Det svarar til rundt 8000 kroner. Russiske myndigheter ønsker også å stille henne for retten.

  Ovsjannikova ble kjent over hele verden og fikk ny jobb i den tyske mediebedriften Welt, like etter hendelsen.

  Krigsmotstander med plakat bak nyhetsankeret i russisk nyhetssending på TV
 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.

 • Kardashian betaler 13 millioner etter Instagram-reklame

  Kim Kardashian har gått med på å betale 1,26 millioner dollar i bøter. Det tilsvarer rundt 13 millioner norske kroner. Forliket kommer etter anklager fra finanstilsynet i USA.

  Realitystjernen skal ulovlig ha markedsført kryptovaluta på sin Instagram-konto, som nå har mer enn 330 millioner følgere. Hun har også gått med på å ikke markedsføre kryptovaluta på tre år, skriver BBC.

  Kardashian Crypto
  Foto: Evan Agostini / AP