Hopp til innhold

Slakter og parterer på skoletur

De skal lage blodklubb, sylte og leverpostei på skoleturen. Men elevene må først være med å slakte to griser. Se video.

Skoleelever på besøk hos slakteren i Morgedal

Elever fra Bærum på besøk hos slakteren i Morgedal.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Elever ved matfag på Rosenvilde videregående skole i Bærum er på gårdsbesøk i Morgedal. På gården til Halvor Bjåland skal elever og lærere være med på slakting og partering av to griser.

- Slakting er ikke noe jeg liker å se på, men det gikk heldigvis raskt, sier Ingvill Dahl Bjune.

Første dag er de med på avlivningen av grisen, og så skal de lage blodklubb etter en gammel oppskrift fra Hjerpeåsen gård i Asker.

Video nsps_upload_2009_12_8_11_1_24_902.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Slaktingen er sterk kost for elevene.

Andre dag skal elevene være med på å partere grisene. De skal også lage leverpostei. Tredje dagen skal de lage sylte.

- Det blir spennende å partere gris. Vi har tidligere partert lam på skolen, forteller elev Ingvill Dahl Bjune.

Slakteren er Knut Bjåland (90 år). Han var med på sin første slakt da han var fjorten år.

- Jeg har slakta i hele mitt liv rundt om her i bygda, sier Knut Bjåland.

Nå gjør EØS-regler at man ikke har lov til å selge kjøtt fra dyr som er slaktet på gårder. Knut Bjåland vet når en gris skal slaktes. Han forteller elevene hvordan folk før i tiden mente månen hadde innvirkning på kjøttet.

Video nsps_upload_2009_12_8_11_4_24_903.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: - Du bør slakte når det er nymåne, sier Knut Bjåland.

Etter at all busten er fjernet, må innvollene tas ut av grisen.

- Elevene er innom flere fag på skolen. Slakter, sjømatfag, konditor og baker er noen av de viktigste, forteller lærer ved skolen Anne Bjåland.

Elevene skal få spise blodklubb seinere på dagen, men flere er usikre på om de vil smake.

Video nsps_upload_2009_12_8_11_9_31_904.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Elevene er usikre på om de vil smake på blodklubb.

Det er er mye mat i en hel gris. Familien Bjåland får ribbe, spekeskinke, sideflesk, koteletter, bog, nakkekoteletter, sylte av hodet og til slutt syltelabbene som er Halvors favoritt.

- Syltelabber, øl og akevitt er tradisjon hos oss i jula, forteller Halvor Bjåland.

Og lurer du på hvordan blodklubb lages, så har lærerne med seg en spesialoppskrift fra Hjerpeåsen gård i Asker.