Hopp til innhold

Ulovlig sexundersøkelse

Ungdommene som er spurt i undersøkelsen er ikke anonymisert.

Penn og papir
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Datatilsynet reagerer sterkt på ungdomsundersøkelsen om seksualitet, kriminalitet, helse og religion som er gjennomført i Bamble.

De mener den er ulovlig og kommunen blir derfor pålagt å slette alle data fra undersøkelsen, sier Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

Sårbar gruppe

- Det mest alvorlige i denne saken er at dette gjelder unge mennesker. De er en sårbar gruppe, og vi må sørge for at deres rettigheter blir fulgt, sier hun.

I forbindelse med undersøkelsen reagerer Datatilsynet på at ungdommene ikke er anonymisert, og at foreldrene heller ikke er varslet om undersøkelsen.

- Bamble kommune og Høgskolen i Telemark har fått beskjed om at disse opplysningene skal behandles sensitivt. Når det ikke er gjort så er ikke dette gyldig, sier hun.

HØR: UNGDOMMENE OM UNDERSØKELSEN

Vil anke saken

Skolesjef i Bamble, Grete Gjelten, reagerer både på vedtaket og saksbehandlingen i Datatilsynet.

- Vi vil klage på dette fordi vi mener at Datatilsynet ikke har innhentet nok informasjon før de gjorde sitt vedtak. Det burde de i henhold til Forvaltningsloven, sier hun.

Men brevet fra Datatilsynet viser at de så dette som så alvorlig at de ikke tok seg tid til å kontakte kommunen før de gjorde vedtaket?

- Det er vi uenige i. Vi er også uenige i hvor raskt dette vedtaket er gjort. De hadde disse papirene en måned før de fattet noe vedtak, sier hun.

- Har rett til å klage

Hun sier også at foreldrene ble varslet om denne undersøkelsen i forkant. Da kunne de som ønsket at barna ikke skulle være med på dette kunne melde fra.

- De har rett til å klage og den vil behandles på riktig måte så vi tar det til etterretning, sier Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

Hun bekrefter at de har hatt denne saken en stund, men da de tok den opp til behandling så var den så alvorlig at det måtte et raskt vedtak til.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark