Hopp til innhold

– Kjør tidlig på morgenen eller sent på kvelden

Det er bedre å komme litt senere fram enn å ikke komme fram i det hele tatt, er vegdirektørens tips til påskebilistene. Les alle rådene før kjøreturen her.

Vinterglatte veier

Det er ventet hyppig trafikk på veiene i påska. Statens vegvesen har mange gode råd til bilistene før de legger ut på bilturen.

Foto: Eeg, Jon, Jon Eeg / SCANPIX

Kjell Inge Davik

Kjell Inge Davik tror påsketrafikken blir verst på hjemturen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Det er ventet tett trafikk på veiene både fredag, lørdag og søndag, men Statens vegvesen vet ikke sikkert når flaskehalsene kommer.

– Det er vanskelig å si når trykket kommer. Det verste blir når folk skal hjem fra påskeferien, sier regionveisjef i Statens vegvesen region sør Kjell Inge Davik.

Det ser ut til å bli strålende vær i store deler av landet i påska, noe som er bra for trafikkflyten.

– Det forenkler en del ting. Likevel er det mange biler på veiene, og rådene er gode å ta med seg; Hold køene og farten, pakk bilen ordentlig, og ta pauser underveis, sier Davik.

Statens vegvesen råder bilistene som vil unngå kø om å kjøre tidlig på morgenen eller sent på kvelden.

Les også: Synlig UP overvåker påsketrafikken

Fem drept i fjor

I fjor ble fem drept i påsketrafikken. I tillegg ble 17 hardt skadd og 153 lettere skadd.

– Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Det er bedre å komme litt senere fram enn å ikke komme fram i det hele tatt. Her har vi alle som ferdes på vegene et felles ansvar med å gjøre risikoen for at noe skal skje så liten som mulig, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

For høy hastighet, manglende bruk av bilbelte og hasardiøse forbikjøringer gir dramatisk forhøyet risiko både for seg selv og medtrafikanter, sier Gustavsen.

– De fleste påskeulykkene er typiske utforkjøringer. Forbikjøringer i tett trafikk fører ofte til påkjøring bakfra eller utforkjøring.

Bemannet døgnet rundt

I går åpnet det som er Europas mest avanserte trafikksentral på Vegtrafikksentralen sør i Porsgrunn.

I det nye kontrollrommet er det en storskjerm på 21 kvadrat, der overvåkingsbilder fra kameraer over hele Sørlandet viser direktebilder fra trafikken. Over 650 kameraer overvåker nå bilistene på store deler av Sør- og Østlandet.

Statens vegvesen forteller at de nå utvider kapasiteten for å kunne gi trafikantene god og løpende informasjon om veg- og trafikkforhold i hele Norge i påsken. De fem vegtrafikksentraler er bemannet døgnet rundt.

Vegvesenet oppfordrer bilistene til å oppdatere seg på trafikken på følgende steder:

  • Vegvesen.no
  • mobiltelefonportalen 175.no
  • NRK1 tekst-TV (side 700)
  • eller ved å ringe veg- og trafikkmeldingstelefonen 175.

Nye Vegtrafikksentralen Sør

Nye Vegtrafikksentralen sør i Porsgrunn åpnet i går. 650 kameraer rundt om i regionen vises vekselvis på en 21 kvadrat storskjerm.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Lurt å velge en annen vei

Statens vegvesen råder de som skal kjøre over fjellet til å sjekke vegmeldingene ekstra godt.

– Når det er mye trafikk som skal over fjellet og det blir kolonnekjøring, kan ventetiden bli mange timer for å komme over fjellet. Da kan det ofte være tid å spare på å velge en annen veg selv om det er lengre å kjøre, sier Therese Thowsen i Statens vegvesen.

Noen steder finnes det ikke omkjøringsmuligheter. Da bør man forberede seg godt eller vurdere om reisen kan utsettes til værutsiktene er bedre, råder de.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark