Hopp til innhold

650 kameraer overvåker deg

Europas mest avanserte trafikksentral åpnet i dag. Over 650 kameraer overvåker nå store deler av Sør- og Østlandet.

Nye Vegtrafikksentralen Sør

Nye Vegtrafikksentralen sør i Porsgrunn åpnet i dag. 650 kameraer rundt om i regionen vises vekselvis på en 21 kvadrat storskjerm.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Jan Vidar Myrland

Leder for vegtrafikksentralen Jan Vidar Myrland var en stolt mann på åpningen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

I det nye kontrollrommet på Vegtrafikksentralen (VTS) sør i Porsgrunn er det en storskjerm på 21 kvadrat, der overvåkingsbilder fra kameraer over hele Sørlandet viser direktebilder fra trafikken.

I tillegg fylles rommet med tre store kontrollpulter, hvor det til sammen er 40 PC-skjermer. Alt utstyr er tipp topp moderne.

– Dette er en stor dag for oss. Vi åpner nå Europas desidert mest avanserte kontrollrom, og det er vi veldig stolte av, sier leder for vegtrafikksentralen Jan Vidar Myrland.

Vegtrafikksentralen sør omfatter fylkene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

  • Ute i trafikken nå? Se trafikkmeldingene her
  • Se Statens vegvesens webkameraer

Se video fra åpningen her:

Klippet snoren på nye Vegtrafikksentralen sør

Klippet snoren på nye Vegtrafikksentralen sør

Solid verktøykasse

Med pomp og prakt, påskeblomster og gaver, ble den nye sentralen innviet. Talerne stod på rekke og rad for å gratulere Vegtrafikksentralen sør, som i tillegg fyller 20 år i morgen.

I fokus var det hypermoderne verktøyet som de nå har skaffet seg i arbeidet mot enda bedre informasjon.

– Nå har vi rundt 650 videokameraer langs veinettet vårt, noe som gjør at vi ser hvordan veitilstanden er. I tillegg overvåker vi tunnelene, kan stenge dem og måle luftkvaliteten i tunnelene. Vi har også en del målepunkter, der vi kan måle temperatur og nedbør i veibanen. Vi har også målepunkter der vi kan se hvor mange biler som kjører, sier Myrland.

Vegtrafikksentralen har tre hovedoppgaver, forteller Myrland.

– Først og fremst skal vi overvåke tunnelene i områdene vårt. I tillegg skal vi informere entreprenørene våre om vanskelig forhold på veiene. Et viktig arbeidsområde for oss er også å informere bilistene.

Tor Egil Syvertsen og Kristin Wåsjø

Trafikkoperatør Kristin Våsjø viser Utrykningspolitiets Tor Egil Syvertsen hvordan systemet fungerer.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Fantastisk for politiet

Til stede på åpningen var representanter fra vei-Norge, politi og presse. Distriktsleder i Utrykningspolitiet Tor Egil Syvertsen var en av mange som var mektig imponert over den nye sentralen.

Tor Egil Syvertsen

Tor Egil Syvertsen i UP skrøt uhemmet av den nye sentralen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Jeg synes dette er fantastisk. Det var spesielt moro å høre hvordan utviklingen har vært siden de åpnet den første sentralen i 1993 i Bamble. Vegtrafikksentralen er en veldig sentral aktør, og en viktig samarbeidspartner for oss i politiet.

– Hvilket samarbeid har vegtrafikksentralen og politiet i dag?

– VTS er et bindeledd mellom operasjonssentralen vår, men også et bindeledd mellom oss som er ute på veien. De gjør at vi kan gi riktig informasjon til trafikantene når det skjer ulykker og andre uforutsette hendelser.

– Hva betyr denne moderne utbyggingen for dere i politiet?

– Den betyr at vegtrafikksentralen har enda bedre oversikt over veinettet i vår region, og kan gi oss rask og riktig informasjon som er avgjørende for den jobben vi gjør ute på veien.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark