Hopp til innhold

I dag er det den store veddagen

NRK markerer den store veddagen, og sender 12 timers TV om nettopp ved på NRK2.

Vedstabel

Er du interessert i ved, bør du følge med på NRK i kveld.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Jeg elsker å bruke kroppen, og bruke energien min på ved. Jeg blir aldri lei av ved, ler en sprudlende Tone Dyrendal.

Til daglig produserer hun ved på bedriften Grep i Porsgrunn.

– Ved er noe av det morsomste jeg driver med, og jeg blir aldri lei.

I dag er det den store veddagen, og det skal NRK markere med en 12 timers tv-sending om ved på NRK2. Først vil Norge rundt ha en spesialsending om ved på NRK1, før Nasjonal vedkveld begynner på NRK2 kl. 20.

Programleder Rebecca Nedregotten Strand skal ha gjester i studio, det vil bli vist vedbaserte underholdningsinnslag og reportasjer om vedfolk rundt i det ganske land. Etter klokka tolv går vedkvelden inn i en roligere fase, og da oppfordres seerne til å la bålblikket ta overhånd og hengi seg til peiskosen.

Jørn Austad.

Jørn Austad er vedentusiast og vedelsker på sin hals.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Ja, vi elsker ved!

For de fleste av oss er nok ved noe man ikke har et veldig nært forhold til. Det er noe man kjøper, putter i ovnen og setter fyr på. Men å høre på en skikkelig vedelsker snakke om ved, blir man fascinert av.

– Hemmeligheten må jo være at du får et tre, og for meg ville det vært en bjørkestamme på rundt 20 centimeter i diameter. Den skulle kun vært kløvd en gang, og ha fin never på. Når den ligger i vedkurven er den fantastisk fin å se på, sier vedentusiast, Jørn Austad.

Han er arbeidsleder ved Grep i Porsgrunn.

– Ved for meg er noe som gir varme og glede. Og så skaper det en helt spesiell stemning, sier Austad.

Lars Mytting

Forfatteren Lars Mytting er en av hovedpersonene i kveldens vedprogram.

Foto: Geir-Olav Slåen / NRK

Uten ved, intet Norge

En av hovedpersonene under den tolv timer lange sendingen blir forfatter Lars Mytting. På slutten av 2011 solgte han 150.000 eksemplarer av en bok som handlet om kosen med ved.

– Hva er det som er så interessant med ved?

– Det er den eneste energien som også er folkekultur, og som vi har en stor kollektiv takknemlighet til. Uten veden hadde vi ikke vært her, og vi hadde ikke fått befolket dette kalde landet. Historien hadde sett helt annerledes ut, sier Mytting til NRK.no.

– Men du har også en estetisk interesse her. Hva er det vakreste med veden?

– Det kanskje aller vakreste er at det er et stykke natur, et organisk stoff som har vokst i nærheten av deg. Du har nesten ikke gjort noe med det. Du kløyver det, tørker det, og så tar du det inn så du kan bo, sier han.