Hopp til innhold

– Lær barna å vaske hendene godt

Midt i julestria er mange syke med forkjølelse, omgangssyke og vannkopper. Det beste rådet er å lære barna å vaske hendene grundig, sier kommuneoverlege Bjørnar Nyen i Porsgrunn.

Slappere håndhygiene
Foto: Frank Almås / NRK

Du har kanskje 15 gaver igjen å kjøpe, pluss pinnekjøtt og desserter og drikke? Men så nekter kroppen å lystre.

Da er du kanskje en av veldig mange som har inntatt senga med skikkelig forkjølelse nå om dagen.

Kraftig forkjølelse slår oss ut

Kommuneoverlege Bjørnar Nyen i Porsgrunn forteller at det nå om dagen er mange som er hjemme på grunn av sykdom. Det er en kraftig forkjølelse som rammer mange nå i tiden før jul. Sykdommen ligner på influensa, selv om den sesongen ennå ikke har kommet til landet.

– Det første rådet er å holde seg i rimelig god form. Det hjelper ikke slik at man ikke blir smittet, men man tåler bedre de sykdommene som kommer, sier Nyen generelt om hvordan man best kan ruste seg for å tåle sykdommene som vi vet kommer hver vinter.

Bjørnar Nyen

Kommuneoverlege Bjørnar Nyen i Porsgrunn kommune.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Nyens enkle råd for å unngå å bli syk:

  • Prøv å unngå nærkontakt med dem som er syke.
  • De som er syke må forsøke å unngå å hoste eller nyse rett ut i rommet, men i enten et papirlommetørkle eller i albuen.
  • Både den som er syk og den som vil holde seg frisk, må være nøye med håndvasken.

Da er det kanskje ikke så lurt å trøste en som begynner å hoste, med en klem?

– Nei. Det er bra for helsa å både få en klem og gi en klem, men ved nærkontakt øker man risikoen for å bli syk selv, sier Nyen.

Puster inn virus som andre nyser ut

Hvis du har feber skal du heller ikke trene, sier kommuneoverlegen. Da skal du holde deg hjemme. Er du litt småforkjølet kan du holde deg i litt aktivitet – men ikke det mest ekstreme.

– Hvis du først er syk og har feber, er det også best å holde seg hjemme av hensyn til de andre. Og så bør man kanskje være hjemme en dag etter at feberen har gitt seg, sier Nyen.

Sykdommen som akkurat nå slår ut så mange, kommer for det meste av dråpesmitte, altså at viruset går gjennom luften. Folk som er forkjølet hoster og nyser og puster ut i rommet, og da kan virus være med små partikler som vi puster inn eller får inn i øynene eller nesa.

Unngå hysteri

– Og hvis de som er syke ikke er nøye med håndhygiene, og tar på ting som andre tar på, som for eksempel dørhåndtak, da kan man risikere å bli smittet gjennom dette. Men det viktigste er gjennom dråpesmitte, sier Nyen om hvordan vi smittes med den kraftige forkjølelsen.

Er det hysterisk å åpne dører ved å holde et papir i stedet for direkte på dørhåndtaket?

– Jeg synes ikke man skal være så redd, og man skal ikke tenke så mye på dette. Men vær påpasselig med å vaske hendene noen ganger i løpet av dagen, og ikke ta deg spesielt mye i munnen, nesa eller øynene med uvaskede hender, sier kommuneoverlegen.

Håndhygiene
Foto: Colourbox.com

Innfør håndvask som en rutine hjemme

På mange arbeidsplasser er det innført rutiner med å vaske tastatur og mus med sprit.

– Det kan nok hjelpe litt, men det er relativt marginalt hva man vinner på det når det gjelder smitte, sier Nyen.

Han har nylig lest en undersøkelse som viser at barn som ikke har lært seg å vaske hendene skikkelig, har dobbelt så stor risiko for å få omgangssyke.

– Det er et poeng for familier at man prøver å jobbe inn en kultur hvor det er helt vanlig at man vasker hendene når man kommer hjem eller inn etter å ha lekt, at man vasker hendene etter å ha vært på do og at man vasker hendene før man spiser, og gjerne etter måltidet også.

– Da holder man seg mer frisk, sier Nyen.

Vasker hendene i barnehagen

Barna i Brevik barnehage har gode rutiner for håndvask. 4 og 5-åringene forteller at de ofte må bort til vasken.

– Vi må vaske hendene når vi spiser og etter at vi har vært på do, sier Mette, Tuva, Maja og Sofie i kor.

Hvorfor må dere vaske hendene, da?

– Slik at vi ikke skal bli syke.

Har noen av dere vært syke da?

– Ja, jeg, svarer to av jentene.