Hopp til innhold

Nytt prosjekt for felles nødnummer

I Drammen skal ett felles nummer for alle nødetatene prøves ut. Det nye nummeret skal være 112. Reaksjonene på prosjektet er delte.

Nødsentral for brannvesenet i Drammen

Alle nødetatene er lokalisert på samme sted i Drammen. Brannvesenets nødsentral vil etterhvert bli slått sammen med politi og ambulanse under ett nummer.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Den reaksjonen jeg får fra dem som ikke er fagfolk, er hvorfor vi ikke har ett felles nødnummer, sier prosjektleder Terje Kluften.

Det er regjeringen som har startet pilotprosjektet i Drammen. Erfaringene fra Drammen er viktig for regjeringen, når den senere skal vurdere felles nødnummer for hele landet. Det er satt av 7,6 millioner kroner til prosjektet, som skal vare i to år.

– Skal bedre tilbudet

Terje Kluften

Terje Kluften er prosjektleder for felles nødnummer i Buskerud

Foto: Knut Brendhagen / NRK
Cecilie Daae

Cecilie Daae er divisjonsdirektør i Helsedirektoratet

Foto: Helsedirektoratet

Kluften er nyansatt som prosjektleder og har jobbet bare noen uker. Han er opptatt av at folk skal føle seg trygge, når de etter hvert ringer det nye nødnummeret.

– Vi må sikre at tilbudet til publikum blir ivaretatt. Tilbudet skal bli bedre, og det må vi være helt trygge på at det blir, før vi starter opp, sier Kluften.

Mange er kritiske

Flere har vært kritiske til ett felles nødnummer. I går fortalte Dagsrevyen at Helsedirektoratet prøver å stanse prosjektet i Drammen. Divisjonsdirektør i helsedepartementet, Cecilie Daae, er bekymret for at de som ringer inn ikke skal få den hjelpen de trenger.

Med tre nødetater samlet, er det ikke gitt at helsepersonell tar imot nødtelefonen.

– Hvis en unge setter noe i halsen, eller mannen din faller om på gulvet med hjertestans, så skal folk få tak i helsepersonell raskest mulig. De må sikres god og kvalifisert hjelp, sier Daae.

Også stortingspolitikere er bekymret for tilbudet til befolkningen. Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Per Arne Olsen fra Vestfold har sendt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Olsen ønsker å trekke den medisinske nødmeldetjenesten fra prøveprosjektet for et felles nødnummer.

Støre svarer at pilotprosjektet er viktig for å skaffe seg kunnskap. Det handler om samarbeidet mellom nødetatene, men også hvilke teknologiske løsninger og hvilken kompetanse som trengs.

Han skriver også at «innspillet fra Helsedirektoratet må tas hensyn til i utarbeidelsen av prosjektbeskrivelsen».

Les også:

Skal takle alle henvendelser

De som tar imot nødtelefonene skal ha kunnskap til å takle alle henvendelser, sier prosjektleder Terje Kluften.

– Det vil kreve høy kompetanse fra den som sitter og tar imot telefoner. De profesjonelle kravene til brann, politi og helse må være med inn i en felles nødsentral. Folk må være helt trygge på at de får god og profesjonell hjelp, sier Kluften.

Prosjektet er i en tidlig fase. Det er ikke bestemt i hvilke deler av Buskerud det nye nødnummeret skal brukes. I prosjektperioden vil uansett nødnumrene vi kjenner i dag, fungere som vanlig. Det vil fortsatt ta noen måneder før felles nødnummer tas i bruk.

– Foreløpig ringer folk de numrene de kjenner. Så vil det komme mer informasjon når vi starter opp, avslutter Kluften.