Hopp til innhold

Forsvaret vurderer lavterskeltilbud for soldater som kommer hjem

Forsvaret har blitt kritisert for å ikke ta hjemvendte soldaters helseproblemer på alvor. I dag hadde generalmajor Robert Mood et møte med Modum Bad for å diskutere lavterskeltilbud til disse soldatene.

Norge i Krig

Norske soldater i Afghanistan.

Foto: Marius Arnesen / NRK

– Jeg var livredd den første uka, men etter hvert tilpasser man seg selv de mest ekstreme situasjoner, sier tidligere Afghanistan-soldat Jone Solberg Vik.

Han reiste som tjueåring til Kabul i 2004. I sju måneder tjenestegjorde han for den norske ISAF-styrken. I hans kontingent ble ingen såret eller drept, men han opplevde hendelser som satte preg på livet.

Jone Solberg Vik

– Jeg var dødsredd den første tiden, sier Jone Solberg Vik tjenestegjorde i Afghanistan i 2004.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det var den konstante trusselen fra den ukjente fienden. Det handlet om selvmordsbombere, bilbomber og rakettnedslag som vi ikke visste når kom. Du måtte være på vakt hele tiden.

Solberg Vik har selv taklet tiden etterpå bra. Men flere av hans medsoldater er fortsatt preget av det de opplevde. Han mener oppfølgingen fra Forsvaret har vært dårlig etter at han kom hjem.

– Vi ble lovt så god oppfølging i ettertid at Forsvaret mente vi kom til å gå lei. Løftene om god oppfølging var en viktig grunn til at jeg dro, for jeg følte meg godt ivaretatt. Men den eneste telefonen jeg har fått fra Forsvaret etter at jeg kom hjem, handlet om jeg ville reise ut igjen. Så Forsvaret har en jobb å gjøre, sier Jone Solberg Vik.

Diskuterer lavterskeltilbud

Forsvaret har flere ganger blitt kritisert for ikke å ta hjemvendte soldaters problemer på alvor. Ifølge generalmajor Robert Mood er det Forsvarets plikt å ta seg av oppfølgingen av soldatene det første året etter hjemkomsten. Men i september sa han til NRK.no at det i ettertid er samfunnets ansvar å ta seg av disse soldatene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Robert Mood og Ole Johan Sandvand

Generalmajor Robert Mood møtte i dag direktøren ved Modum Bad, Ole Johan Sandvand for å diskutere et lavterskeltilbud for hjemvendte soldater

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Allikevel møtte Mood i dag ledelsen ved Modum Bad, for å diskutere et lavterskel behandlingstilbud til soldater med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Tilbudet skal kunne fange opp symptomene til de som sliter, før de utvikler mer alvorlig sykdom. Men Mood, som har ansvaret for oppfølgingen av hjemvendte soldater, mener hans besøk i dag ikke er en erkjennelse av at Forsvaret gjør for lite.

– Dette er et uttrykk for at vi hver eneste dag søker etter nye muligheter og nye samarbeidspartnere, for å komme ett skritt videre, sier generalmajor Robert Mood.

– Fem prosent sliter

Ifølge Mood sliter fem prosent av soldatene etter et utenlandsopphold. Det kan ta lang tid før symptomene utvikler seg til en alvorligere tilstand. Etter andre verdenskrig har Norge hatt rundt 120.000 soldater i utenlandstjeneste. Det kan bety at så mange som 6.000 tidligere soldater har en eller annen form for lidelse. Mørketallene er ukjente.

Ved Modum Bad har flere soldater fått god hjelp. Mood fremhever at Modum Bad har høy kompetanse på behandling av traumer og angst, og det å hjelpe enkeltindivider til å tak i sitt eget liv og komme seg videre.

Robert Mood

Generalmajor Robert Mood.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det bør være mulig for flere å komme hit. Hvis tilbudet til soldatene fra samfunnet oppfattes å være stengte dører og en kamp for å ta tak i sin egen situasjon, så er det mange som gir opp. Hvis terskelen for å søke hjelp blir lav, så blir det mye lettere å komme i gang med behandling, sier Mood.

– Betyr det at dere går inn med penger i Modum Bad?

– Det er altfor tidlig å si. Jeg er her i dag fordi Modum Bad får veldig godt skussmål av de som har vært her. Så får vi se om det er mulig å få til av direkte samarbeid, sier Mood.

– Behandlingen virker

Ved Modum Bad tilbyr de lavterskeltilbud til mange ulike grupper. Hensikten er å komme tidlig i gang med behandlingen, før problemene utvikler seg til alvorligere lidelser. Tilbudet til pasientene kan være en rådgivningssamtale på en til to dager, eller et ukeskurs der man snakker om sine opplevelser.

– Vi har god dokumentasjon på at lavterskeltilbud virker. Samtidig kan vi kartlegge om noen trenger mer behandling. Men vi forventer ingen fast avtale med Forsvaret. Det er i en veldig tidlig fase, sier direktøren for Modum Bad, Ole Johan Sandvand.

Ble psykolog

For tidligere Afghanistan-soldat Jone Solberg Vik har tiden i Forsvaret ført til noe godt. Etter at han kom hjem, har han studert psykologi og jobber nå på Modum Bad, med pasienter som nettopp har posttraumatisk stresslidelse.

– Jeg ble veldig fascinert av den reaksjonen jeg fikk da jeg kom til Afghanistan. Så oppholdet der var en viktig grunn til å studere psykologi. Nå kan jeg forhåpentligvis hjelpe de med posttraumatisk stresslidelse til å få et bedre liv, avslutter Solberg Vik.

Flere nyheter fra NRK Buskerud