Hopp til innhold

– Ikke rustet til å behandle soldater som vender hjem

Norge er ikke rustet til å behandle de psykiske ettervirkningene til soldater som vender hjem fra krig, innrømmer behandlingsapparatet i landet. Generalmajor Robert Mood sier det er et samfunnsansvar å ta imot veteranene.

Norge er ikke rustet til å behandle de psykiske ettervirkningene til soldater etter 22.juli og til soldater som vender hjem fra Afghanistan. Det innrømmer behandlingsapparatet.

Arve Marcelius Aasbak får hjelp først nå, 23 år etter at han tjenestegjorde i Beirut.

Først nå får krigsveteraner fra borgerkrigen i Libanon den hjelpen de trenger.

– Det siste jeg husker er at jeg gikk om bord i et helikopter i Beirut, da vi hadde muligheten til å komme oss bort derfra. Etter det husker jeg ingenting, sier Arve Marcelius Aasbak til NRK.

Det har gått 23 år siden han tjenestegjorde i Beirut. Som eneste nordmann var Arve med i en liten FN-gruppe på sju mann. Oppgaven var å kjøre fredsutsendinger mellom militsgruppene som bombet og skjøt i stykker byen.

Får behandling etter 23 år

Alene og uten forsyninger og uten kontakt med omverdenen ble gruppen til slutt løftet ut med helikopter.

– Jeg husker ikke hjemkomsten eller hvor vi landet, eller hva jeg gjorde i tiden etterpå. Det tok ganske lang tid før det begynte å komme vage minner tilbake, forteller Aasbak.

Først nå går Arve i samtaleterapi for å få behandlet sin sykdom, Posttraumatisk stresslidelse, PTSD.

– Det er mange glassbiter i livet mitt. Litt av poenget må være å samle de da, og plukke opp alle småbitene og sette de sammen igjen.

Etter år med tung og meningsløs medisinering frykter han at kvinner og menn som har tjenestegjort i Afghanistan skal måtte oppleve det samme som ham.

Siden 2001 har Norge sendt mer enn 7000 soldater til Afghanistan.

– Tror du at Norge har et apparat som kan ta seg av disse menneskene?

– Jeg vet at det ikke er et apparat som er i stand til det, konstaterer Aasbak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norske styrker i Afghanistan

Camp Maimanah i Faryab, Afghanistan. Den norske kontingenten i Faryab skal forlate campen 1 oktober 2012.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Nei, vi har ikke et slikt apparat

Gro Nore

Gro Nore, leder i avdeling for angstlidelser ved Modum Bad.

– Vi har vel egentlig ikke et slikt apparat. PTSD er en ganske ny diagnose og er en vanskelig lidelse å behandle. Vi har også en relativt kort historie i forhold til å kunne gi dette behandlingstilbudet, sier Gro Nore, leder i avdeling for angstlidelser ved Modum Bad til NRK.

Hun forteller at det er svært få steder i Norge man kan få et skikkelig tilbud for å behandle PTSD.

– Det er nok ikke slik at alle som merker dette vil komme under behandling så raskt som de selv skulle ønske, sier Gro Nore.

– Helsevesenets ansvar

Robert Mood

Generalmajor Robert Mood.

Foto: NRK

Generalmajor Robert Mood, som var sjef for observatørstyrken UNSMIS i Syria fram til juli i år, sier at det ikke er Forsvarets rolle å ha den type tilbud som behandler blant annet PTSD.

– Det er ikke Forsvarets rolle å ha denne type behandlingsinstitusjoner som for eksempel Modum Bad. Det er et samfunnsansvar å ta imot veteranene når de kommer hjem. Men det Forsvaret har blitt mye bedre på er å utruste de, trene de, følge de opp underveis og gi dem mellomlanding på vei hjem, sier Mood.

– Og til min store forundring har jeg for eksempel selv, femte gangen jeg nå er på vei hjem fra et oppdrag, fått et hyggelig brev i posten om at jeg er invitert til en samling med alle de enkeltpersonene som har vært ute. Vi skal da sette oss ned og bearbeide våre erfaringer, forteller Mood.

– Vi skal ta imot veteranene, høre på de og guide de i riktig retning, men det er helsevesenet, Nav, statens pensjonskasse, det er det samlede apparatet i Norge som skal ta imot og holde i disse typer saker så lenge disse veteranene trenger det, sier Mood.

Investerer 25 millioner i lavterskeltilbud

Modum Bad investerer nå 25 millioner kroner i et nytt lavterskeltilbud til mennesker som sliter psykisk, men også her kan det ta lang tid.

– Nå har helsemyndigheten vært veldig oppmerksomme på 22. juli. De har fått veldig mye oppmerksomhet i media, med rettssaken og alt, sier Nore.

– Afghanistan guttene og jentene kommer nok mer stillferdig hjem til Norge og får nok ikke det samme fokuset, men kan ha det samme behovet, sier Nore.

Generalmajor Robert Mood, som var sjef for observatørstyrken UNSMIS i Syria i juli i år, sier at det ikke er Forsvarets rolle å ha den type tilbud som behandler blant annet PTSD.


AKTUELT NÅ