Hopp til innhold

Dette har aldri skjedd tidligere

Mildvær og snømangel satte en stopper for årets Numedalsrally, som i år hadde over 100 påmeldte. – Trist, synes Anders Grøndal.

Mangel på snø og kulde førte til avlysning av Numedalsrally

Mangel på snø og kulde satte en stopper for årets Numedalsrally.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er utrolig synd, for det er et av de fineste løpene med de kuleste prøvene vi har i Norge.

Det sier Anders Grøndal fra Drammen. Etter at han med sin Subaru Impreza vant VM-runden i Sverige sammen med kartleser Trond Svendsen, så han fram til å kline til skikkelig i Numedal.

Kunne trengt en seier

Anders Grøndal

Rallykjører Anders Grøndal fra Drammen er skuffet over at årets Numedalsrally er avlyst. - Jeg kunne trengt en seier der, sier han.

Foto: Privat

Grøndal ligger på tredjeplass i NM så langt, og kunne hatt god bruk for en seier i Numedal.

– Jeg hadde trengt det løpet. Jeg har hatt en litt dårlig start på NM-løpene, så jeg ligger litt bak i sammendraget. Det hadde vært utrolig viktig å kjøre det løpet der for å begynne å ta igjen lite grann på forspranget til de andre, sier Grøndal, som vant Numedalsrally i fjor.

– Hvordan tror du at du kunne gjort det i Numedal?

– Jeg hadde håpet på seier, da. Vi har jo kjørt en del testing i det siste, og ting har fungert veldig bra. Etter den forrige NM-runden i Elverum har vi vært og kjørt VM-runden i Sverige, og den vant vi. Da hadde vi et helt annet oppsett på bilen, noe som fungerte veldig bra.

– Numedalsrally er legendarisk

Grøndal sier at han har gledet seg til å kjøre Numedalsrally, som han synes er helt spesielt.

– Det er jo blitt et litt sånn legendarisk rally, som alle har lyst til å vinne. Blant annet har det Smådøla-etappen, som kanskje er Norges råeste fartsprøve. Det er rett og slett helt utrolige veier der oppe.

Nå blir det vanlig jobb framover for Grøndal, før det braker løs med Rally Sørlandet i mai.

Skulle merket løyper i dag

For arrangørene, NMK Nore & Uvdal, er det å måtte avlyse årets høydepunkt en bitter pille å svelge. Det var i dag de skulle begynt å merke løypene og rigge basen.

Assisterende løpsleder, Torill Karlsrud, forteller at en befaring i løypene i går etterlot liten tvil om at det var riktig å avlyse.

– Det er vel ingen av oss som hadde trodd at vi skulle få junitemperaturer i Nore og Uvdal i februar. Det er rett og slett full vårløsning i rallyløypene, sier Karlsrud.

– Hadde det vært helt umulig å arrangere rally med de forholdene som er nå?

– Vi skal jo ha et vinterrally, og det hadde det ikke blitt. Vi må ta hensyn til både deltakerne og grunneierne. Vi kunne risikert å måtte koste på veiene flere hundre tusen etter et rally her nå, sier Karlsrud.

Årets rally ville vært det 23. i rekken. Det har aldri tidligere skjedd at arrangørene har måttet avlyse på grunn av mangel på snø og kulde.

Assisterende løpsleder Torill Karlsrud

- Et rally på disse veiene ville ikke vært noe vinterrally, sier assisterende løpsleder Torill Karslrud.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud