Hopp til innhold

– Lundteigen forurenser drikkevannet til naboen

Stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen fra Vestfossen er i bitter strid med jordbrukssjefen i kommunen.

Per Olaf Lundteigen på gården

Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen hjemme på gården

Foto: Knudsen, Knut Erik / VG

Jordbrukssjef Svein Stenshorne i Øvre Eiker kommune mener at drikkevannet til en nabo i området blir forurenset av gjødsel fra gårdsdriften til Per Olaf Lundteigen.

Lundteigen på sin side mener at jordbrukssjefen prøver å ødelegge hans politiske liv.

– Jeg har erfart gjennom mange år at noen ønsker å få fokus på meg, og det jeg gjør privat, fordi jeg er en offentlig person. Det må jeg leve med så godt jeg kan, sier Lundteigen til NRK.

– Har ingenting med han som politiker å gjøre

Det hele begynte med at en barnefamilie sendte et brev til Øvre Eiker kommune om at drikkevannet i brønnen deres var forurenset. Jordbrukssjef Svein Stenshorne, som selv bor i det samme området, mottok brevet og sendte det videre til Fylkesmannen. Han la også ved et eget brev.

Der skrev Stenshorne at drikkevannsproblemene trolig skyldtes husdyrgjørdsel fra Lundteigens jorder. Jordbrukssjefen avviser påstanden om at han prøver å ødelegge for stortingspolitikeren.

– Det får være hans påstand. Denne saken har overhodet ikke noe med hans rolle som politiker å gjøre, sier Stenshorne.

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen på Stortinget.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Lang konflikt

Det er ikke første gang jordbrukssjefen og Lundteigen er uenige. De har hatt en konflikt gående over flere år, og Lundteigen mener at Stenshorne ikke bør være saksbehandler i saker hvor han er involvert. Men jordbrukssjefen mener han er habil.

– Fra min side, og i min rolle som jordbrukssjef, så er jeg veldig klar på at jeg klarer å skille de private og de jobbmessige forholdene.

Svein Stenshorne

Jordbrukssjef Svein Stenshorne.

Foto: Privat

Lundteigen er helt uenig.

– Han har sendt saken til Fylkesmannen, uten å sende kopi til meg. Og han er selvsagt inhabil. Dette er en sak jeg regner med at kommunens administrasjon og den politiske ledelsen vil ta opp, slik at det ikke gjentar seg.

Anbefalte naboene å skrive brev

Jordbrukssjefen sier at det var han som anbefalte naboene med det forurensede drikkevannet om å skrive et brev til kommunen slik at de kunne ta tak i saken.

– Jeg anbefalte dem å ta det opp for å få en vurdering etter forskriftene.

– Men du syntes ikke det kunne bli problematisk at du behandlet saken i ettertid?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Også i lys av at jeg trodde Fylkesmannen skulle avgjøre dette.

Nå viser det seg at Fylkesmannen ikke er de rette til å behandle denne saken, så den vil bli sendt tilbake til kommunen. Om det er Stenshorne som skal forstette som saksbehandler, er ennå ikke avklart. Men til saken det hele begynte med; nemlig forurenset drikkevann. Lundteigen sier at han skal ta sin del.

– Jeg må hele tiden drive gården min på best mulig måte. Jeg har da et ansvar for at det skjer, og jeg prøver å ha fokus og oppmerksomhet på det til enhver tid.

NRK har ikke lykkes å få tak i familien som klagde på forurenset drikkevann. Kommunen skal nå undersøke saken nærmere.