Hopp til innhold

Her blir parketten kokt i stua

Varme fra fjernvarmeanlegget gjør at parketten i stua løsner og bøyer seg. Ingen vil ta ansvaret, og huseieren fortviler.

Tor Skjærvik

Tor Skjærvik i stua der parketten løsner om vinteren.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Tor Skjærvik tar med seg en liten skrutrekker inn i stua og bøyer seg ned. Et par små og lette bank i parketten viser stor lydforskjell. Årsaken er at parketten buler litt og ikke ligger helt nede på underlaget.

– Dette er ingen ting i forhold til hvordan det er om vinteren. Da buler parketten så kraftig at støvsugeren henger seg fast, sier Skjærvik og reiser seg opp igjen.

Byttet parkett

Fjernvarmeanlegg

Fjernvarmeanlegget i boligen på Knive i Drammen.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Familien kjøpte boligen for fem år siden på Kniveåsen i Drammen. Like i nærheten ligger Lindum Ressurs og Gjenvinning AS som leverer fjernvarme til det nye boligfeltet. Ifølge Drammen kommune var fjernvarme en forutsetning for å få bygge et boligfelt på området.

– Huset er virkelig flott, men fjernevarmen har skapt problemer for oss i første etasje. Parketten tåler ikke varmen som må til for å ha det varmt inne i huset. Dermed sprekker den opp, sier Tor Skjærvik.

Produsenten av parketten, Boen, forteller at parketten ikke tåler mer enn 27 grader, mens varmtvannet i rørene i gulvet holder opptil dobbelt så mye når det er kaldt ute. Gulvene er byttet en gang, men problemet kom raskt tilbake.

"Parketten koker"

Det er Block Watne AS som står som utbygger av boligfeltet.

– De innrømmer at noe er galt, men hevder at ansvaret ikke er hos dem, sier Skjærvik.

I en e-post til NRK.no skriver, distriktssjef i Block Watne AS, Jan Erik Bermingrud, at det Lindum Ressurs og Gjenvinning AS som må ta ansvaret for vannbåren varme i huset.

"Fjernvarmeanlegget er levert av Lindum, fysisk lagt av Lindum frem til og med innv. Varmeveksler i huset. Varmevekseleren styrer varmen. Denne skal ikke røres av beboer (men det gjøres dessverre) Lindum bør regulere anlegget.

Kunden regulerer selv sitt anlegg (bekreftet i tlf til meg) fyrer for hardt og "koker " parketten. Boen (parkettleverandør red.anmrk) har byttet parketten en gang for det tilfelle at kunden ikke visste om "normal" fyring, for ikke å ødelegge parketten.

Vi har også, for å forsøke å få kunden fornøyd, skriftlig bekreftet til kunden at vi for en absolutt siste gang vil skifte parketten".

"Vi mener dette er og blir en dialog mellom kunde og hans leverandør av energi samt eier av anlegget, Lindum Ressurs og Gjenvinning AS".

I flere brev til huseieren går det frem at Block Watne AS mener det må flere varmekilder enn vannbåren varme i gulvet i første etasje for å holde det varmt på en kald vinterdag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ikke alene

Prospekt Knive

'Oppvarmingen vil skje med vannbåren varme fra fjernvarme' står det i prospektet av huset.

Foto: Morten W. Røkeberg / nrk

I prospektet på huset står det at "oppvarmingen vil skje med vannbåren varme fra fjernvarme".

– Det er flere av beboerne som har problemer med varmen i gulvet. Det er ingen som har tilleggsvarme og boligen ble også solgt inn med vannbåren varme. Vi har bundet oss i 15 år til Lindum som varmeleverandør, og det er en gunstig avtale fordi vi blant annet slipper nettleie. Hvis jeg nå må over på strøm vil det koste mye mer å bruke. I tillegg må man jo også montere et el-anlegg, sier Tor Skjærvik.

Kjetil Salvesen, daglig leder i Lindum Energi, forteller at de leverer varme inn til huset og en varmeveksler. Han har hatt kontakt med huseier Skjærvik, men har ingen annen løsning enn at varmen må justeres ned slik at parketten tåler det. Da får imidlertid huseier et annet problem, nemlig at bruk at tilleggsvarme gjør at etterspørselen av fjernvarme i huset går ned.

– Vi kan installere målere slik at fjernvarmen brukes mest mulig, men vi kan ikke levere mer varme enn det gulvet tåler, sier Salvesen til NRK.no.

Utbyggers ansvar

Daglig leder i Lindum Energi bekrefter at de har hatt kontakt med flere huseiere på Kniveåsen om problemet.

– Hvis en har fliser på gulvet så er det ikke noe problem. Fliser tåler høy varme, mens parkett tåler det ikke, sier Salvesen.

– Hvem sitt ansvar er dette?

– Vi leverer varmeveksler og varmt vann inn. Selve anlegget i huset er prosjektert og satt opp av utbygger, så det er utbyggers ansvar, sier Kjetil Salvesen er daglig leder i Lindum Energi.

– Jeg har kjøpt en varme jeg ikke får, og det er ikke holdbart, sier huseier Tor Skjærvik.

Hus Knive

Huset på Knive i Drammen.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK