Hopp til innhold

Løfter seg selv til VM

I en alder av 19 og 20 år kan de allerede kalle seg norgespionerer i sporten egenvekt. I dag drar de til Riga for representere Norge i VM.

VM i egenvekt

Ulrik Enge Lyng og Sindre Skui oppdaget calisthenics på YouTube. Nå skal de representere Norge i VM i Riga.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

På et jorde på Eikenga i Lier tilbringer Ulrik Enge Lyng (20) og Sindre Skui (19) timevis hver dag hengende i underlige positurer.

En hjemmelaget bom, noen trebjelker og et par jernstenger er alt de behøver for intense treningstimer.

Egenvekt eller calisthenics som sporten kalles, ligger i grenselandet mellom vektløfting og turn der man bruker sin egen kroppsvekt for å bli sterkere.

– I vanlig vektløfting slenger du bare på nye vekter etter hvert som du blir sterkere. Egenvekt åpner hele tiden for nye øvelser. Det koster ingen ting og det er en morsommere form for trening enn å svette rundt på et helsestudio, forklarer Enge Lyng.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video VM i egenvekt

Se video av Ulrik Enge Lyng og Sindre Skui.

Imponerte på YouTube

Idéen til sporten fikk de fra nettstedet YouTube, og det var også her de la ut sine egne videoer som sikret dem invitasjon til verdens første VM i egenvekt i Latvia.

Treningssvideoene viser liungene i anstrengende øvelser og må ha imponert arrangørene. 17 land deltar og det er unggutta fra Lier som representerer Norge.

– Det er jo litt moro at vi ble invitert. Det er ingen fra Danmark eller Sverige som skal være med. Det er oss to fra Norge, ler Skui

VM består av to konkurransedager. Den første er en freestyledag der deltagerne presenterer et egenkomponert program med et sett av øvelser.

Dag to er det styrketest med push-ups, pull-ups og dips. I VM vil gutta møte utøvere med lang fartstid i sporten, så håpet om pallplass er lite.

– Vi forventer ikke å vinne, men vil få masse ny inspirasjon til å få sporten fram i Norge, sier Skui.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ulrik Enge Lyng og Sindre Skui

Ulrik Enge Lyng og Sindre Skui forventer ikke å vinne i Riga, men sier det vil gi inspirasjon til å få sporten fram i Norge.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Stort i Øst-Europa

Foreløpig er egenvekt en ganske ukjent sport i Norge, men guttas store håp er å vekke interessen for sporten hos nordmenn. I løpet av de to årene de har bedrevet sporten har de fått mye oppmerksomhet fra nysgjerrige ungdommer.

– I Øst-Europa er det kjempesvært. Der er det vanlig med parker med pull-upanlegg, sier Ulrik Enge Lyng.

Han har også vært i USA og hentet tips fra utøvere.

– Målet vårt er å få kommunen til å bygge park for egenvekt i Drammen eller Asker, sier Sindre Skui før han tar sats og suser opp i bommen for en siste treningsøkt før avreise til Riga.