Hopp til innhold

Fant død gaupe utenfor døra

John Bern fra Kongsberg fikk seg en ubehagelig overraskelse da han skulle ut og hente ved onsdag kveld.

Gaupe ved kjelledøra.

Gaupa var radmager og avpelsa da John Bern fant den.

Foto: Tom Ivar Stepien, Statens Naturoppsyn

– Jeg skulle ut og hente ved, da fant jeg et dødt dyr som lå helt inntil kjellerdøra. Den så skabbete og fæl ut. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at det var en gaupe som lå foran døra mi, sier huseier John Bern.

Han anslår at gaupen kan ha ligget der helt siden lørdag i verste fall.

John Bern.

Huseier John Bern fant gaupa utenfor døra da han skulle hente ved.

Foto: Tom Ivar Stepien, Statens Naturoppsyn

– Vi brukte ikke den døra siden torsdag forrige uke, men den siste snøen kom på lørdag. Det var ikke noe snø på gaupa, så jeg antar at den kan ha ligget fra tidligst da.

– Å finne et dødt dyr rett utenfor døra i et boligfelt, er slett ikke vanlig, sier Helge Jakobsen i viltforvaltningen i Kongsberg til Lågendalsposten.

Døde av utmattelse

Bern tok raskt kontakt med Kongsberg kommunale viltforvaltning for å melde om funnet.

– Da jeg kom på stedet så var det ikke vanskelig å se hvorfor den var død, sier Helge Jakobsen.

– Gaupa spiser jo rev, og da har denne sikkert vært nede i et revehi og blitt smittet av skabb der. Dette utvikler seg over flere måneder. Dyret blir sykt, mister pels og blir tilslutt radmagert. Gaupa er ikke mye mer enn et år gammel og jeg tror ikke den veide mer enn fem kilo. Vanligvis skal den veie mellom 12-14 kilo, denne var bare et skjellett og har nok lidd en stund, sier Jakobsen.

Oppsøker varme

Rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn Tom Ivar Stepien sier at de ser ikke dette så ofte men at det ikke er uvanlig sted gaupa ble funnet.

– Når dyret er i en slik elendig forfatning i denne kulda så vil den oppsøke et sted hvor det er litt varmere. Inntil hus, under terrasser og lignende. Det er ingenting vi kan gjøre for å forebygge dette, det er bare naturens gang.

Han forteller videre at det kan være andre gauper i området og ber publikum følge med.

– Vi vet at det er en gaupe som heter Grethe i området rundt Saggrenda på Kongsberg. Hun har to unger og derfor kan det være flere dyr i området som også er smittet av skabb. Dersom noen observerer gauper som ikke ser helt friske ut, ber vi om at de tar kontakt med oss, sier Stepien.

Gaupen som ble funnet onsdag kveld blir nå sendt til obduksjon hos Norsk institutt for naturforskning i Trondheim.