Hopp til innhold

Sterke inntrykk i møte med pingviner

Naturfotograf Arne Nævra måtte klype seg i armen i møte med Keiserpingvinene på Snow Hill i Antarktis.

Arne Nævra

Arne Nævra er på Antarktis for å filme keiserpingviner til et nytt NRK-program som du kan se neste år. Her fra en tidligere reise til Sør-Georgia hvor han filmet Kongepingviner.

Foto: Arkivfoto:Naturbilder

10. oktober reiste de to naturfotografene Arne Nævra fra Lier og Torgeir Beck Lande fra Kongsberg til Antarktis for å gjøre opptak til et nytt tv-program som skal sendes på NRK 1 neste år.

Programmet skal hete ”Blant Konger og Keisere” og handler om keiserpingvinene på Snow Hill og Kongepingvinene i Sør Georgia.

Er halvveis

Ekspedisjonen er nå halvveis i sitt program, og opptakene av keiserpingvinene er gjort, forteller Arne Nævra på telefon fra Puerto Madryn i Argentina.

De to fotografene dro ut fra sydspissen av Argentina med den russiske isbryteren Kapitan Khlebnikov. Det var på ingen måte sikkert at de ville nå fram til kolonien på Snow Hill. Været i området er voldsomt og uforutsigbart. Gjennom Drakesundet var det kuling og storm.

– Kapitan Khlebnikov er jo nesten som ei Fram-skute, trill rund som ei tønne, og med ei svær ”Stalin-blokk” på toppen. Når båten rullet i stormen gjorde det stort utslag på sjuende dekk der vi bodde. Vi ble jo kastet ut av sengene. For en Eikværing og en Kongsberg-gutt ble dette ganske tøft, men det skal jo være litt ruskete i Drakesundet, ler Arne Nævra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Storm over Antarktis

Gjennom Drakesundet var det full storm.

Foto: Torgeir Beck Lande

Stor spenning

Isbryteren kom til målet, og spenningen bestod da i om det ville være mulig å fly med helikopter inn til pingvinkolonien.

– Vi var heldige, og fikk komme i land. En av turene i fjor ble avlyst på grunn av dårlig sikt slik at helikopteret ikke kunne gå inn. Vi fikk komme inn til kolonien to hele dager, og det er en fantastisk belønning, sier Arne Nævra.

Nærkontakten med pingvinene som ikke kjenner frykt for mennesker var sterk.

– Du må klype deg i armen, du blir veldig ydmyk, får nesten en sakral følelse i nærkontakt med disse dyrene, sier Nævra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pingvin på Antarktis

Få kan vel klappe seg på brystet og skryte av blinkskudd som dette.

Foto: Torgeir Beck Lande

Pingvinenes marsj

Mange kjenner keiserpingvinene fra den kjente filmen Pingvinenes marsj. Dette er den største av pingvinartene. De har hekkeseong om vinteren, da går hannen og ruger i nesten to måneder etter at hunnen har lagt egget sitt.

Dette er langt fra sjøen så foreldrene må gå fram og tilbake til sjøen for å finne mat, de legger hendene på ryggen og går av gårde, eller sklir på magen rett og slett.

– Da vi var der så var eggene klekt, og ungene blitt så store at begge foreldrene kunne gå til sjøen for å hente mat. Ungene ble igjen og dannet små grupper med rampeunger, og det var det som var så fantastisk at vi fikk oppleve disse gruppene av unger, sier han.

Stjeler unger

Pingvin

Tv-programmet om keiserpingvinene kan du se på NRK 1 neste år.

Foto: Torgeir Beck Lande

Dere fikk de opptakene som dere var ute etter?

– Ja og vel så det. Blant annet så er det jo kjent at pingvinene stjeler unger fra hverandre, eller at de adopterer unger som har mistet foreldrene. Vi fikk filmet med to kameraer en slik kidnapping, og dette blir det god historie av, som vi har på lur til seerne når dette skal vises på TV i Norge, sier Nævra.

Etter noen dagers opphold på Puerto Madryn på Pategoniakysten i Argentina er Arne Nævra og Torgeir Beck Lande nå på vei til Sør Georgia der de skal filme Kongepingvinene.

Planen er at tv-programmet skal bli på 59 minutter. Programmet vil både skildre reisen til og fra pingvinenes rike og livet i koloniene.

Torgeir Beck Lande

Torgeir Beck Lande er på Antarktis for å filme keiserpingviner.

Foto: Arne Nævra